Hlavní obsah

V Bulharsku protestují proti možnému obnovení odběru plynu z Ruska

V bulharském hlavním městě Sofii ve středu protestovaly stovky lidí proti možnosti, že by Bulharsko mohlo obnovit odběr plynu od ruské společnosti Gazprom. To nevyloučil nový úřednický kabinet premiéra Galaba Doneva, uvedla agentura AP. Jedná se o druhý podobný protest za poslední dny.

Foto: Spasiyana Sergieva, Reuters

Lidé v Sofii protestují proti obnovení dodávek plynu z Ruska.

Článek

Nová bulharská vláda při svém prvním veřejném vystoupení naznačila, že by mohla začít jednat s ruskou společností Gazprom o obnovení dodávek plynu. Gazprom dodávky Bulharsku přerušil po rozhodnutí předchozí pozápadní vlády premiéra Kirila Petkova nepřistoupit na požadavek Moskvy hradit dodávky plynu v rublech. Ve středu ministr energetiky Rossen Hristov potvrdil, že kabinet zvažuje všechny možnosti zásobování plynem, a to včetně obnovy dodávek od Gazpromu.

To se však nelíbí několika stovkám lidí, kteří ve středu demonstrovali před kanceláří bulharského prezidenta. „Odmítáme být závislí na Gazpromu a financovat Putinovu hanebnou válku,“ napsali demonstranti na jeden z transparentů. Pořadatelé se také obrátili na prezidenta Rumena Radeva, který jmenoval novou přechodnou vládu. „Nastal čas následovat evropskou politiku a stát se součástí Evropy,“ uvedli.

Za svým si stojí i bývalý premiér Petkov, podle kterého se část výpadku podařilo nahradit zkapalněným plynem. V říjnu má navíc začít fungovat plynovod z Řecka, který budou napájet dodávky z Ázerbájdžánu. To by podle Petkova mělo vést také k výraznému poklesu cen. Zprovoznění nového plynovodu označila za svou prioritu i stávající vláda.

Británie se v krizovém plánu chystá na organizované odstávky plynu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám