Hlavní obsah

Bylo zabito 1300 našich vojáků, přiznal Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli přiznal ztráty v ukrajinské armádě. Podle něj zemřelo zatím v bojích 1300 vojáků. Země dříve informovala pouze o obětech z řad svých civilistů a také ruských vojáků.

Foto: Gollnow Sebastian, ČTK

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Máme 1300 mrtvých vojáků. Ale Rusko více než 12 000. Jeden ku deseti. Nemám radost z toho, že mají 12 000 mrtvých,“ citovala agentura Unian z prohlášení Zelenského. Poznamenal, že většina ruských vojáků o situaci na Ukrajině „celkově nic neví“, pouze je vystavena ruské propagandě o ukrajinském „fašismu“.

Zelenskyj také uvedl, že se v pátek Ukrajincům vzdalo 500 až 600 ruských vojáků.

Řekl také, že si ruský a ukrajinský vyjednávací tým přestaly vyměňovat ultimáta a začaly se bavit o konkrétních tématech. Dodal, že rozhovory mezi oběma stranami by se mohly konat v Jeruzalémě.

Unesený starosta

Rusové podle Zelenského mučí uneseného starostu města Melitopol Ivana Fedorova. Prezident uvedl, že po představiteli zřejmě chtějí, aby začal s Rusy spolupracovat, jinak ho zabijí.

Oběti mezi civilisty

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva od počátku ruské invaze na Ukrajinu potvrdil úmrtí 564 civilistů, z toho 41 dětí. Současně ale uvedl, že číslo bude vyšší, protože nezahrnuje údaje z míst, kde pobíhají boje.

Rusko chce údajně v Chersonu vyhlásit lidovou republiku. Chystá pseudoreferendum

Válka na Ukrajině

Podle zastupitel jihoukrajinského Mariupolu zemřelo jen v tomto městě od začátku ruského obléhání a ostřelování 1582 civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám