Hlavní obsah

Potřebuju munici, ne odvoz, odmítl Zelenskyj nabídku USA k evakuaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Jsem pro Rusko terčem číslo jedna, moje rodina pak číslem dva. Tak hovořil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o hrozbě, že se ho Rusko pokusí zlikvidovat. Spojené státy jsou připraveny Zelenskému pomoci s úprkem ze země, ten ale jejich pomoc zatím odmítá. Potřebuji munici, ne odvoz, měl podle agentury AP říct Zelenskyj.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj chce jít příkladem ostatním Ukrajincům, a proto nadále promlouvá k národu z hlavního města, které se snaží Rusové dobýt. Dobře přitom ví, pod jakým tlakem se nachází. „Rusko chce politicky rozložit Ukrajinu tím, že zničí jejího prezidenta. Jsem cílem číslo jedna,“ chápe Zelenskyj.

Agentura AP napsala, jakými přesně slovy odmítl ukrajinský prezident výzvu americké vlády, aby se nechal evakuovat z Kyjeva: „Boj začíná. Potřebuji munici, ne odvoz.“

Ukrajinský prezident světu ukazuje, jak se chová lídr

Zahraniční

Ředitel CIA William J. Burns už v lednu při návštěvě Kyjeva prezidenta upozornil, že by svou bezpečnost neměl brát na lehkou váhu. Už tehdy přitom zpravodajské služby odhadovaly, že by Rusko mohlo mít v Kyjevě lidi, kteří jsou připraveni hlavu státu odstranit.

„Varovali jsme ho nejen před možnou invazí, ale také před nebezpečím, které hrozí jemu osobně. Stále jsme připraveni mu jakkoli pomoci,“ potvrdil pro The Washington Post poslanec Adam B. Schiff, který je předsedou sněmovního zpravodajského výboru Spojených států.

Jsme v tom všichni

Svržením, zajetím či snad dokonce odstraněním Zelenského by Putin měl volnou cestu k dosazení vlastní loutky, na což už v lednu upozornila britská vláda. Schiff se obává, že pokud by se Rusům skutečně podařilo Zelenského zajmout, mohli by ho donutit k ústupkům.

Na Kyjev dopadají rakety, město zatím odolává

Válka na Ukrajině

Ještě ve čtvrtek mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že jsou USA s ukrajinským prezidentem v neustálém kontaktu a připraveny poskytnout podporu, jaká bude potřeba. Včetně případné rychlé evakuace.

Zelenskyj se ale v posledních hodinách ukázal jako lídr. Řízení země nadále koordinuje z hlavního města a vysílá tím jasný vzkaz: „Jsme v tom všichni. Bráníme naši nezávislost, naši zemi. A budeme v tom pokračovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám