Hlavní obsah

Ukrajinci poprvé zničili Rusům těžký minomet Tulpan. Zaměřit ho pomohla ruská reportáž

Ukrajinské armádě se v Donbasu na východě země poprvé podařilo zničit ruský těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan (česky Tulipán), oznámila v neděli agentura Unian s odvoláním na velení ukrajinských sil.

Ukrajinská armáda poprvé zničila Rusům těžký samohybný minometVideo: NGU

 
Článek

„Je to první dokumentárně potvrzené zničení samohybné zbraně této třídy, a to nejen v této válce, ale vůbec v moderních dějinách. Věřte ukrajinským ozbrojeným silám. Sláva Ukrajině,“ citovala agentura z komuniké.

Rusové, kteří své síly soustřeďují především na dobytí Severodoněcka, touto zbraní ráže 240 milimetrů podle ukrajinské agentury zničili most mezi Severodoněckem a Lysyčanskem, než se ukrajinským obráncům podařilo zjistit umístění těžkého minometu poblíž města Rubižne a zničit jej, což se stalo v sobotu.

Zaměřit zbraň pomohly ruské záběry

Ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že k zaměření místa, kde se těžký samohybný minomet nacházel, „pomohli“ svými záběry samotní ruští propagandisté. Na sociálních sítích koluje reportáž zaníceného ruského reportéra, který minomet natočil v akci.

„Dík ruským propagandistům za pomoc při zaměření. Předvedli se a teď už není ani co sbírat do pytlů. Tak dopadne každý!“ ohlásil Hajdaj v narážce na skutečnost, že ruská armáda své mrtvé balí do pytlů.

Ukrajina zahájí do dvou měsíců rozsáhlý protiútok, tvrdí nezávislí vyšetřovatelé

Evropa

„Tulipán“ byl za komunismu zaveden i do výzbroje československé armády, patrně jen v počtu čtyř kusů. Do bojů byl nasazen v Afghánistánu a v Čečensku.

Podle anglické verze internetové encyklopedie Rusové své minomety – nejtěžší zbraně svého druhu v současném světě – před několika lety modernizovali a zbývá jim devět kusů poté, co Ukrajinci u Rubižného jednu zbraň zničili. Dalších 410 kusů této zbraně má ale ruská armáda uloženo ve skladech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám