Hlavní obsah

Ukrajina zahájí do dvou měsíců rozsáhlý protiútok, tvrdí nezávislí vyšetřovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už téměř tři měsíce uplynuly ode dne, kdy Rusko zahájilo válku na Ukrajině. Obránci by ale mohli přejít do protiútoku. Tvrdí to skupina nezávislých vyšetřovatelů Conflict Intelligence Team (CIT), která studuje pohyb vojenské techniky během invaze. Rozsáhlou protiofenzivu má Ukrajina zahájit za jeden a půl až dva měsíce.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják v zákopu na frontě

Článek

Válka na Ukrajině přešla podle CIT do formátu místních bitev. Ruská armáda se pokouší obklíčit Donbas, ale kromě dobytí oceláren Azovstal v Mariupolu se jí žádného většího úspěchu dosáhnout nepodařilo.

Rusku také podle CIT docházejí zdroje k dosažení původního záměru, tedy denacifikace a demilitarizace Ukrajiny. „Pokud nedojde v Rusku k mobilizaci, zredukuje se válka na poziční bitvy. Přijdou pokusy o dobytí toho či onoho města,“ řekl v rozhovoru pro server Meduza šéf CIT Ruslan Levijev.

Putin ztrácí moc, tvrdí bývalý špion MI6

Evropa

„Za jeden a půl až dva měsíce budeme svědky obratu v situaci. Ukrajina zahájí rozsáhlou protiofenzivu. Zavedla stanné právo a má na to zdroje. S největší pravděpodobností začne z Donbasu a pokusí se odříznout zásobovací linky ruské armády,“ řekl Levijev.

CIT dlouhodobě spolupracuje s investigativními novináři Bellingcatu či jejich kolegy z The New York Times. Spolupracovali už při válce v Sýrii. Ukrajina je podle Levijeva vhodná pro vojenská vyšetřování. Na rozdíl od Sýrie je technologicky vyspělá.

Totální nezájem Rusů o těla padlých: Nechali na místě i generálmajora Gerasimova

Válka na Ukrajině

„Pokrytí internetem je prakticky po celé zemi, takže všechny akce sledujeme téměř v přímém přenosu. Pokud někam postoupí kolona obrněných vozidel, okamžitě se dostane na video v nějaké osadě nebo městě. Zbývá pouze synchronizovat videa mezi sebou, chronologicky je seřadit a ověřit informace,“ popisoval Levijev práci jeho týmu.

Sám Levijev stihl z Ruska odejít na poslední chvíli. Místní úřady proti CIT zahájily vyšetřování kvůli údajnému falešnému článku o ruské armádě. Levijev 3. března uprchl z Ruska do Gruzie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám