Hlavní obsah

Ukrajině se podařilo obnovit dodávky elektřiny do Černobylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V odstavené černobylské jaderné elektrárně se podařilo obnovit dodávky elektřiny, které byly přerušeny poté, co v pondělí podle agentury Unian ruské jednotky znovu poškodily elektrické vedení. Uvedla to na Twitteru Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která tuto informaci dostala od Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Elektrárna v Černobylu

Článek

Elektrárna v Černobylu, která byla v roce 1986 dějištěm bezprecedentní jaderné katastrofy, v současné době neslouží k výrobě energie.

Elektrický proud je zapotřebí pro ochlazování jaderného paliva, které se v černobylském areálu stále nachází. MAAE nicméně už dříve uvedla, že přerušení dodávek elektřiny do této elektrárny nepředstavuje kritický bezpečnostní problém.

Putin nařídil teroristický útok na Černobyl, tvrdí ukrajinská rozvědka

Válka na Ukrajině

V pondělí ukrajinský energetický podnik Ukrenerho uvedl, že elektrárna závisí po poškození vedení pouze na dieselových generátorech. Přívod elektřiny se přitom pracovníkům podniku po předchozím přerušení podařilo obnovit jen o den dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám