Hlavní obsah

Ukrajinci zničili Rusům nejmodernější radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lazurne

Ozbrojené síly Ukrajiny se ve středu na sociálních sítích pochlubily úspěšným raketovým úderem ve vesnici Lazurne v Chersonské oblasti. Údajně měly Rusům zneškodnit nejmodernější radar, který má nepřítel k dispozici. Rusové tento typ zařízení mohou využívat i pro detekci raket, které Ukrajinci vypalují z raketometů HIMARS.

Foto: Ozbrojené síly Ukrajiny

Zničený ruský radar Podlet K1

Článek

Na obrázku, který ukrajinská armáda zveřejnila, je vidět ohořelý ruský radar 48Ja6-K1 Podlet K1 označený písmenem Z.

„Nejzajímavější je, že byl zničen v Chersonské oblasti, více než 100 kilometrů od pozic, které nyní zaujímají ozbrojené síly Ukrajiny,” napsali Ukrajinci.

Ukrajinci našli zranitelnost Rusů. Střelami HIMARS poškodili klíčový most

Evropa

Server Ukrajinska pravda uvádí, že je Podlet univerzální radarovou stanicí s fázovaným anténním polem pro kruhový průzkum a detekci vzdušných cílů v malých nadmořských výškách. Zařízení bylo vyvinuto společností Almaz Antěj.

Foto: Profimedia.cz

Ruský radar Podlet-K1 (ilustrační foto)

Mapa ukazuje, kde by Rusko zasáhly rakety s dosahem 300 kilometrů

Evropa

Data z radaru lze využít pro systémy protivzdušné obrany S-300 a S-400. Může tedy být použit i k detekci raket vypalovaných ze systémů HIMARS a M270. Pracuje v mikrovlnném pásmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám