Hlavní obsah

Ukrajina se brání nařčení Amnesty International, že využívá civilisty jako živé štíty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští představitelé se tvrdě ohradili proti čtvrteční zprávě Amnesty International (AI) o tom, že armáda údajně používá civilisty jako lidské štíty proti ruskému nepříteli. „Snaží se amnestovat teroristický stát,“ prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Poradce Mychajlo Podoljak organizaci obvinil, že se zapojuje do ruské dezinformační kampaně.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během projevu k australským univerzitám.

Článek

Podle AI ukrajinské síly jednají v rozporu s mezinárodním humanitárním právem, protože dělají z civilních cílů vojenské. Z vyšetřování ruských úderů v Charkově, Donbasu a Mykolajivu podle AI vyplynulo, že ukrajinské síly v některých případech prováděly údery z obytných oblastí a že v uvedených regionech rozmísťovaly jednotky do civilních budov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním videoposelství podle tiskových agentur uvedl, že se Amnesty International „snaží amnestovat teroristický stát“, přičemž použil termín, který používá s odkazem na Rusko. AI se pokouší „přenést odpovědnost z agresora na oběť”, uvedl.

Ještě dál zašel prezidentský poradce Mychajlo Podoljak, který organizaci obvinil, že se zapojuje do ruské dezinformační kampaně. „Je ostudné, že organizace jako Amnesty International se podílí na dezinformační a propagandistické kampani,“ napsal na Twitteru poradce z ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Agentuře Reuters sdělil, že Ukrajina se striktně drží válečného a humanitárního práva a že dělá vše pro to, aby civilní obyvatele z frontové linie evakuovala.

Amnesty kritizuje ukrajinskou armádu, že používá civilisty jako živé štíty

Evropa

Také podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové se AI zaměřuje na oběť, místo toho, aby vzalo v potaz činy viníka. „Když v textu o aktivitách ukrajinských ozbrojených sil během války zcela chybí analýza nepřítelova jednání, je to, jako kdyby bylo posuzováno chování oběti bez přihlédnutí k činům ozbrojeného násilníka,“ citoval Maljarovou ukrajinský server Censor.net.

AI odsoudila i ruské zločiny

Již dříve prohlášení AI odsoudil šéf ukrajinské diplomacie Dymytro Kuleba. „Amnesty International vytváří falešnou rovnováhu mezi zločincem a obětí,” řekl Kuleba s tím, že organizace by se raději měla věnovat „šíření pravdy” o dnešním Rusku, které „zabíjí civilisty po tisících”.

AI: Rusové se dopustili při ostřelování Charkova válečných zločinů

Evropa

Prohlášení AI o tom, že ukrajinská armáda ohrožuje civilisty tím, že při obraně před ruskou invazí zřizuje základny a umisťuje zbraně v obytných oblastech, nepřichází poprvé. Již na konci první fáze konfliktu upozorňovala tato organizace na to, že Ukrajina ohrožuje civilisty a porušuje válečné právo tím, že zatahuje boj do měst.

Zároveň ale organizace dodala, že rozhodně ne všechny ruské útoky na města byly namířeny proti skrytým vojenským cílům. Tvrdí naopak, že některými útoky spáchaly ruské síly válečné zločiny, neboť mířily na civilní cíle. Praxe ukrajinské armády, kdy rozmisťuje vojáky do obydlených oblastí, v žádném případě neospravedlňuje nahodilé ruské útoky proti civilním cílům včetně útoků mezinárodně zakázanou municí, zdůrazňuje AI.

„To, že se ukrajinská armáda brání, ji nezbavuje povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo,“ uvedla v prohlášení ředitelka organizace Agnès Callamardová. „Ukrajinská vláda by měla neprodleně zajistit, aby rozmisťovala své síly mimo obydlené oblasti nebo evakuovala civilisty z oblastí, kde armáda působí,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám