Hlavní obsah

Totální nezájem Rusů o těla padlých: Nechali na místě i generálmajora Gerasimova

Ukrajinská policie exhumovala v okrese Zoločiv v Charkovské oblasti těla šesti ruských vojáků. Byl mezi nimi i generálmajor Vitalij Gerasimov, o jehož smrti informovala ukrajinská vojenská rozvědka již 7. března. Serveru Ukrajinska pravda to sdělil zástupce policejního šéfa charkovské oblasti Serhij Bolvinov.

Foto: https://gur.gov.ua/

Vitalij Petrovič Gerasimov

Článek

Gerasimov byl náčelníkem štábu a první zástupce velitele ruské 41. armády a měl být zabit nedaleko ruskými silami obléhaného Charkova. Známějším jmenovcem Gerasimova je Valerij Gerasimov, náčelník generálního štábu Ruské federace. Oba muži nejsou nijak příbuzensky spřízněni.

„Dostali jsme zprávy, že na různých ulicích byly nalezeny hroby bez jakýchkoli značek, kromě podomácku vyrobených křížů. Museli jsme tyto hroby vykopat – identifikovat osoby a převézt je v souladu s mezinárodními postupy,“ uvedl dále Bolvinov. Rusové podle něj nemají zájem pohřbívat své padlé.

Dodal, že ruské vojáky pohřbili místní s tím, že je to podle tradic pravoslavného křesťanství.

O tom, že Rusové nemají zájem o těla padlých vojáků se spekuluje už od začátku války. Nejprve v souvislosti s pojízdnými krematorii, které si ruská armáda vezla s sebou na Ukrajinu.

Po stažení ruských sil na Donbas se Ukrajinci musí potýkat nejen s těly vlastních lidí, často pohřbívaných v masových hrobech, ale právě i s těly ruských vojáků, která ruská armáda nechala za sebou.

Rusové se na umírání svých vojáků připravili. Mají mobilní krematoria

Evropa

Podle Kyjeva padlo na Ukrajině osm velitelů generálské hodnosti. Kromě Gerasimova byl již na začátku invaze zabit jiný zástupce velitele 41. armády generálmajor Andrej Suchoveckij.

Mezi dalšími je např. veterán ze Sýrie a Tádžikistánu generálmajor Oleg Miťajev nebo generál Andrej Mordvičev.

Rusko vysílá na frontu vysoké velitele. Pokud padnou, nemá za ně náhradu

Evropa

Americké tajné služby pomohly Ukrajině likvidovat ruské generály, tvrdí média

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám