Hlavní obsah

Tohle je pravda o Ukrajině! Hackeři napadli 40 tisíc ruských tiskáren, aby referovali o válce

Moskva

Ruská média informují o dění na Ukrajině pod přísným dohledem cenzurního úřadu Roskomnadzor, probíhající válku popisují jako „speciální vojenskou operaci“. Ukázat Rusům, co se u jejich západních sousedů děje, se snažili hackeři z hnutí Anonymous prostřednictvím desítek tisíc tiskáren v Rusku, které ovládli na dálku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hackeři se zaměřili na tiskárny, které byly špatně nakonfigurovány, případně byly připojené k síti a měly defaultní nastavení. Podle serveru Hackread hackeři nejprve napadli v minulém týdnu 156 ruských tiskáren.

„Tohle je pravda o Ukrajině!“ stálo v ruštině na stránce o formátu A4.

Hackeři se touto cestou snažili obejít ruskou cenzuru a informovat tamní obyvatele o tom, že ruská média jsou pod přísným dohledem ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, a proto nemohou o ruské agresi na Ukrajině informovat objektivně, i kdyby sama chtěla.

Ruské ministerstvo hlásalo pravdu o válce na Ukrajině. Díky hackerům

Bezpečnost

Roskomnadzor se nechvalně proslavil striktním potíráním jiných než oficiálních zpráv Kremlu. Za zprávy, které budou ruskou agresi na Ukrajině nazývat jinak než „speciální vojenskou operací“, hrozí v Rusku až 15 let vězení.

O tom, co je považováno za „lživé zprávy a dezinformace v Rusku“, rozhoduje právě Roskomnadzor.

Na stránce byly vytištěny také informace o tom, že na Ukrajině zuří ničivá válka, při níž umírají vojáci na obou stranách.

Zveřejnili návod, aby mohl útočit kdokoliv

Během tohoto týdne se pak objevil na různých hackerských webech vcelku podrobný návod, jak může podobné útoky provádět kdokoliv, čehož evidentně využili i lidé, kteří jinak nemají dostatečné znalosti k realizování kybernetického útoku.

Množství napadených zařízení totiž začalo raketově růst.

Před koncem týdne tak hackeři hlásili, že se jim podařilo napadnout více než 40 tisíc tiskáren v Rusku, přičemž z nich vytiskli více než 100 tisíc stránek Tohle je pravda o dění na Ukrajině.

Napadeny byly tiskárny především v domácnostech, ale několik strojů také ve firmách.

Původně se objevila zpráva o tom, že hackeři napadli také tiskárny v obchodech a restauracích a že na účtenkách tiskli aktuální informace o válečném konfliktu. To se ale nakonec nepotvrdilo.

Čeští programátoři Rusům ukazovali, co se opravdu děje na Ukrajině. Zaútočili na ně hackeři

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám