Hlavní obsah

Špatná strategie šokuje i ruské armádní komentátory, píší analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé taktické chyby, kterých se dopouštějí ruská vojska na Ukrajině, šokují i ruské vojenské komentátory, uvedl ve svém zhodnocení bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Jednou z nich je například středeční pokus o překročení řeky Siverskyj (Severní) Doněc na západ od Severodoněcku přes pontonový most, při němž ruská motostřelecká brigáda utrpěla zdrcující ztráty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mostyVideo: Reuters

 
Článek

„Pokus o překročení této řeky vyjevil překvapující nedostatek smyslu pro taktiku. Satelitní snímky ukázaly poničená ruská vozidla, nakupená po obou stranách zničeného mostu. Ukrajinští dělostřelci měli možnost zabít stovky (lidí) a zničit mnoho vozidel díky úderům soustředěným na jedno místo,“ uvedl ISW.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

Ruská strategie byla v tomto případě natolik diletantská, že ji podle ISW začali kritizovat i prominentní ruští vojenští blogeři, kteří do té doby ruským silám fandili.

Vojenští komentátoři z Ruska si také stěžují, že kvůli všudypřítomné ruské propagandě je pro ně těžké zhodnotit reálnou situaci.

Příkaz ostřelovat Charkov kazetovou municí vydal generál, který si to už vyzkoušel v Sýrii

Válka na Ukrajině

„Komentáře těchto blogerů, které čte mnoho lidí, by v Rusku mohly podnítit pochybnosti o ruských vyhlídkách ve válce a o kompetentnosti ruských armádních velitelů,“ napsali analytici z ISW.

Ztráty v motostřelecké brigádě by také mohly Rusům ztížit jejich snahy o izolování Severodoněcku a Lysyčansku ze severu.

Válka skončí ještě letos, Putin je nemocný a odstaví ho, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám