Hlavní obsah

Sousedé vyčítají Slovence, že ubytovala „nacisty“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestatřicetiletá Mária ze Žiliny poskytla ve svém třípokojovém bytě útočiště Ukrajince Jeleně se čtyřletým synem. Sousedé v bytovém domě jí po čase začali vyčítat, že dala domov „nacistům“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uprchlíci na nádraží.

Článek

Mária žije sama a po vypuknutí války neváhala a nabídla byt utečencům. „Uvolnila jsem jeden pokoj na dobu neurčitou,“ řekla Mária deníku Sme.

Jelenu se synem přivezla do Žiliny další žena s dcerou, které pokračovaly do Německa. Jelena z Irpině se rozhodla zůstat na Slovensku a věří, že se zanedlouho setká s manželem, který brání vlast.

Útoky zatím pouze verbální

Mária pomohla Jeleně získat status dočasného útočiště a s novými spolubydlícími vychází velmi dobře. „Chovají se velice spořádaně, nemohu si stěžovat na nedostatek soukromí,“ dodala.

Ruska uprchla na Slovensko. Vlastní rodina ji zavrhla

Válka na Ukrajině

Po několika dnech však nastal problém se sousedy. „Přicházela jsem domů a před domem postával hlouček sousedů. Jeden z nich se mě zeptal, dokdy chci v domě hostit ty nacistické pijavice. Několik vteřin jsem se nezmohla na slovo,“ líčila nepříjemnou situaci Mária.

„Stydím se za ně“

Druhý den sousedka na Máriu křičela, že pokud nevyhodí své hosty, zavolá policii. Říkala, že nechtějí v domě lidi, kteří zabírají Slovákům pracovní místa. „Sousedka nikde nepracuje, tak jsem se jí zeptala, na kolika pohovorech byla, kde před ní upřednostnili Ukrajince? Zabouchla dveře a tím vše skončilo,“ vysvětluje.

Kolem uprchlického tábora na Slovensku se toulal medvěd

Evropa

Mária se začala bát, že sousedé začnou útočit přímo na Jelenu a jejího syna. „Stydím se za ně. Je to menšina, ale jsou velmi výrazně slyšet,“ posteskla si.

Jelena brzy vycítila, že něco není v pořádku. „Vnímala tu nevraživost kolem. Ubezpečila jsem ji, že je to mé rozhodnutí, za nímž si stojím, a ať můj byt i nadále považují za přechodný domov,“ uzavřela Mária.

Žádostí o azyl 60 tisíc
Od začátku válečného konfliktu překročilo slovensko-ukrajinské hranice 299 tisíc lidí.
Z toho na Slovensku požádalo do neděle o dočasné útočiště přes 60 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám