Hlavní obsah

Kolem uprchlického tábora na Slovensku se toulal medvěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vojenském prostoru Mokraď u Liptovského Mikuláše, kde čeští vojáci před třemi týdny postavili tranzitní uprchlický tábor, viděli vojáci ve sněhu stopy medvěda. Pro jistotu přivolali zásahový tým, který v areálu rozmístil fotopasti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uprchlíci v Košicích (ilustrační foto)

Článek

„Mohl být na jarní pochůzce nebo na průzkumu,“ říká Michal Haring ze zásahového týmu pro medvěda hnědého. „Pobytové znaky po medvědovi jsme nenašli, ale v prostoru jsme rozestavili fotopasti,“ dodal Haring.

Odborníci upozorňují, že pro právě probuzené medvědy je tábor lákadlem, protože je tam hodně potravy a láká je vůně odpadků. „Už při výstavbě uprchlického tábora v prostoru Mokraď jsme přijali organizačně-technická opatření, abychom tyto šelmy nelákali do tohoto prostoru,“ říká mluvčí ozbrojených sil Slovenské republiky Štefan Zemanovič. Televize Markíza v této souvislosti konstatovala, že Ukrajinci by se po velkém ruském medvědovi nechtěli setkali ani se slovenským medvědem.

Děsí je i přelet vrtulníku

Běženci z Ukrajiny byli umístěni rovněž ve vzdělávacím a doškolovacím zařízení slovenského ministerstva financí v Tatranské Lomnici. „Nedovedete si představit tu reakci ukrajinských žen, když se jim nad hlavami objevil vrtulník. My jsme zvyklí na přelety záchranářských vrtulníků, ale tyto ženy braly děti a utíkaly dovnitř,“ řekla Denníku N ředitelka zařízení Dagmar Tešliarová. „Poslouchala jsem jejich příběhy a pak jsem se šla na půlhodiny vybrečet do kanceláře,“ dodala.

Ukrajinky vystrašily výkřiky pod okny

Válka na Ukrajině

V kongresové místnosti probíhají hodiny slovenštiny. Ženy po lektorovi opakují základní fráze „Ahoj, ako sa máš?“

Dobrovolníci pomáhají Ukrajincům se získáním potřebných dokumentů, s hledáním zaměstnání a s umístěním dětí do škol a do školek. Je mezi nimi také Ruska Svetlana Belová, která má otce Ukrajince a před čtrnácti lety se přestěhovala na Slovensko za manželem Slovákem.

„První dny to byl šok. Dívala jsem se na televizi a tekly mi slzy. Stydím se a je mi to velmi líto,“ říká.

Ruská armáda rozehnala lidi v Enerhodaru střelbou a granáty

Válka na Ukrajině

Dobrovolníci z nedaleké obce Gánovce pořádají sbírku oblečení a pečou uprchlíkům z Ukrajiny domácí koláče. Dobrovolníkům pomáhá také Ukrajinka Iryna, která s dcerou uprchla z Charkova. „První dny války jsme strávili společně se sestrou a dětmi v bytě. Pokaždé, když jsme slyšeli střelbu nebo vzduchem letět raketu, modlili jsme se,“ líčila situaci v Charkově Iryna. Na Slovensku začala pomáhat ostatním uprchlíkům a spolupracuje právě s Ruskou Svetlanou. Iryna má na starosti školku pro děti ve věku 2 až 6 let, která funguje přímo v zařízení ministerstva financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám