Hlavní obsah

Skandální tvrzení z OSN. Rusko prý možná dohodu o neútočení na přístavy „technicky“ neporušilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oděsa

Útok na přístav v Oděse přišel ani ne 24 hodin po podepsání dohod o odblokování vývozu obilí z Ukrajiny. Ukrajina má o viníkovi jasno, podle ní barbarské ostřelování opět ukazuje, že se Rusům nedá věřit. Rusko ale prý možná dohodu vůbec neporušilo, protože našlo v závazcích skulinku, řekl deníku New York Times nejmenovaný vysoký představitel OSN.

Foto: Andrij Sybih/Twitter

Dohoda uzavřená mezi Ukrajinou, OSN a Tureckem

Článek

Sobotní útok na oděsský přístav, jehož provoz je naprosto klíčový pro odvrácení světového hladomoru, odsoudilo jak ukrajinské ministerstvo zahraničí, tak Evropská unie či šéf OSN António Guterres.

Právě OSN byla společně s Tureckem prostředníkem, který dohodu sjednal a měl by na její dodržování dohlížet. Ukrajina s Ruskem společně žádný dokument nepodepsaly, uzavřely samostatné zrcadlové dohody.

Útok na Oděsu je podle Ukrajiny plivnutím do tváře OSN

Zahraniční

„Podle vysokého představitele OSN Rusko dohodu technicky vzato možná neporušilo, protože se nezavázalo, že nebude útočit na ty části ukrajinských přístavů, které nejsou přímo využívány pro vývoz obilí. Pokud se v blízkosti nacházely vojenské cíle, Rusko se možná snažilo využít mezery v dokumentu,” napsal v neděli americký deník New York Times.

Představitele OSN, na kterého se odkazuje, deník nejmenuje, vzhledem k renomé listu se ale nedá předpokládat, že by si ho vymyslel.

„Zapojené do realizace dohody”

V dohodě, kterou uzavřela Ukrajina a jejíž znění na Facebooku zveřejnil zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Sybiha, se píše: „Smluvní strany nepodniknou žádné útoky na obchodní lodě, civilní lodě nebo přístavní infrastrukturu zapojené do realizace dohod.”

Ruské rakety v Oděse nezasáhly skladiště s obilím

Válka na Ukrajině

Právě poslední čtyři slova – „zapojené do realizace dohody” – by mohla být podle ukrajinských komentátorů klíčová. Podle mluvčí ukrajinské armády Natalije Humenjukové rakety v sobotu skutečně nezasáhly skladiště obilí v přístavu.

Pokud si je OSN této argumentační kličky vědoma, pak je otázkou, proč dohodu takto formulovala.

Rusko nejprve v sobotu uvedlo, že s útokem nemá nic společného. O den později pak svoji verzi změnilo. Nově tvrdí, že raketový úder mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď.

Rusové už otáčejí svoji verzi. Na Oděsu útočili, prý ale na vojenskou loď

Válka na Ukrajině

Přípravy na obnovení vývozu obilí pokračují, ale bez komplikací se to rozhodně neobejde. Škody jsou rozsáhlé a nějakým způsobem schopnost Ukrajiny exportovat obilí určitě poškodí, posteskl si ministr zemedělství Mykola Solskyj.

„Když zaútočíte na přístav, zaútočíte na všechno,” řekl New York Times v telefonickém rozhovoru. „Používáte spoustu stejné infrastruktury pro ropu, pro obilí. Má to dopad na všechno, je jedno, co zasáhnete,” dodal.

Ukrajinský ministr vysvětlil, že část zničené infrastruktury je „důležitá pro zpracování veškerého dovozu”, ale řekl, že Ukrajina bude postupovat, jako by dohoda stále platila.

„Uvědomujeme si, že jsme stále ve válce s Ruskem,” řekl. „Naše dohoda byla uzavřena s OSN a Tureckem, nikoli s Ruskem.”

Reklama

Výběr článků

Načítám