Hlavní obsah

Satelitní snímky ukazují zkázu Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Maxar Technologies, jež se zabývá vesmírnými technologiemi, zveřejnila nové satelitní snímky, které ukazují zkázu Donbasu.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Na snímku ruská obrněná jednotka a následky dělostřeleckého bombardování v Popasné

Článek

Snímky zobrazují města Lyman a Popasnou, pořízeny byly ve středu a ve čtvrtek. Záběry naznačují, že ruští vojáci se dostali do Lymanu, jak v pátek opatrně přiznal ukrajinský generální štáb: „Směrem na Lyman nepřítel podniká průzkum a za podpory dělostřelectva se pokouší zakopat ve městě.“

„Je tam peklo, a to bez přehánění. Donbas je zcela zničen,“ řekl v projevu v noci na pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Připomněl, že při čtvrtečním „brutálním a naprosto nesmyslném bombardování“ města Severodoněck bylo zabito nejméně 12 lidí, a zahraniční partnery vyzval, aby pomoc Kyjevu vnímali jako „příspěvek ke své vlastní bezpečnosti“.

Na Donbase bude vlát pouze ukrajinská vlajka, žádná jiná, prohlásil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Zelenskyj také požádal Západ o další salvové raketomety, jež by mohly pomoci odvrátit ruskou ofenzivu na Donbasu, který by podle něj mohl skončit jako neobyvatelná oblast.

„Chtějí proměnit Popasnou, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Severodoněck v popel, jako to udělali s Volnovachou a Mariupolem. Deportují naše lidi a masově zabíjejí obyvatele. To je očividně genocidní politika, kterou provádí Rusko,“ dodal Zelenskyj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám