Hlavní obsah

Ukrajinský generální štáb: Rusové obnovili postup na Slovjansk, jsou v Lymanu

Kyjev

Ruské jednotky ostřelují pozice ukrajinských sil hájících Slovjansk. Zahájily tímto směrem útok, uvedl v pátek ukrajinský generální štáb v pravidelné svodce. Přiznal i ztrátu Lymanu a ruské úspěchy u Bachmutu, kde hrozí obklíčení ukrajinských jednotek.

Foto: Reuters

Rusko sází na bezohlednou dělostřeleckou palbu.

Článek

Generální štáb opatrně přiznal, že se ruští vojáci dostali do Lymanu: „Směrem na Lyman nepřítel podniká průzkum a za podpory dělostřelectva se pokouší zakopat ve městě.“

Útoky pokračují i směrem od Doněcku, odkud okupanti ostřelují z děl a raketometů ukrajinské pozice. Přeskupují tam vojska.

Rusové kontinuálně postupují, varují analytici

Evropa

Špatná je podle ukrajinského generálního štábu také situace u Bachmutu, kde hrozí ukrajinským silám obklíčení: „Nepřítel se pokouší rozvíjet úspěch v bachmutském směru, narušit zásobovací trasy a odříznout ukrajinské jednotky od hlavní sil.“

Štáb tentokrát na rozdíl od minulých dnů neuvedl, kolik ruských pokusů o útok se podařilo odrazit. Nezmínil ani situaci u Severodoněcku.

U Charkova se ruské jednotky snaží udržet pozice, do nichž byly vytlačeny od města, aby zajistily zásobovací trasy. Jednotky u Slobožansku cvičí a dostávají zásoby.

I v Chersonské oblasti se okupanti soustřeďují na udržení kontroly nad okupovanými územími, ale také tam zesílili ostřelování pozic ukrajinské armády a provádějí průzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám