Hlavní obsah

Rusové zkouší využít průlom u Popasné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již téměř dva měsíce se Rusové na Ukrajině soustředí na ovládnutí Donbasu, dosavadní postup však přinesl jen malé úspěchy, neúspěšně skončil i pokus o prolomení fronty u Bilohorivky. Nyní Rusové těžiště fronty přenesli do oblasti Popasné, kde došlo k průlomu, který se ruské jednotky pokouší co nejvíce rozšířit.

Foto: Profimedia.cz

BMPT Terminator (ilustrační foto)

Článek

Poté, co se Rusové stáhli ze severní Ukrajiny a zahájili takzvanou „2. fázi válečné operace“. V rámci té se soustředí na Donbas, snaží se vytvořit průlomy na frontě, a pokud k průlomu dojde, soustředit tam co největší množství sil.

Pokus o překročení řeky Severodoněc u Bilohorivky a využití průlomu skončil neúspěchem, nyní Rusové své síly napínají do oblasti kolem města Popasna. To získali po měsíci a půl těžkých bojů na počátku května a nyní toho chtějí využít.

Zprávy z posledních dnů hovoří o tom, že se jim podařilo postoupit o větší kus než jinde na frontě. Ukrajinské velení oznámilo, že se ruská armáda snaží zlepšit taktickou pozici svých jednotek u Volodymirivky a Vasylivky (vesnic nedaleko Popasné), situace je však podle všeho vážnější.

Jak podotkl vojenský analytik Tom Cooper, který konflikt od počátku sleduje a podrobně komentuje, má to hlavně dva důvody.

Obrněnci BMPT Terminator nedaleko vesnice Komyšuvacha u Popasné

Rusové se podle něj nesnaží dobýt všechny vesnice, které jim stojí v cestě, jako na počátku války. Pokud je vesnice opevněná, jednotky prvního sledu ji obejdou a jednotky sledu druhého pak dokončí její obklíčení.

Druhým důvodem, proč je situace u Popasné pro ukrajinskou stranu zřejmě nejvážnější z celé fronty, je fakt, že jsou tu nasazeny obrněnci BMPT Terminator, která slouží jako podpůrná vozidla tankům. Mimo jiné jsou vhodná pro boj proti těžce vyzbrojené pěchotě, na kterou Ukrajinci spoléhají.

Putin poslal na Ukrajinu obrněnce Terminatory. Chce je vyzkoušet

Válka na Ukrajině

Zatím se zdá, že ukrajinské síly v oblasti Popasné dokáží ruskému nepříteli vzdorovat podstatně hůře.

Zda se jedná o klíčovou bitvu druhé fáze, ukáže teprve čas. Bude záležet, zda se Ukrajinci dokážou přizpůsobit nové ruské taktice, zda budou mít dostatek munice a čerstvých lidí a zda Rusům nedojdou zdroje a jejich postup se tak opět nezastaví po několika dalších kilometrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám