Hlavní obsah

Rusové zaútočili na novináře ze Sky News. Střelbu zachytila kamera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buča

Ruská průzkumná jednotka v pátek přepadla štáb britské stanice Sky News, který působí na Ukrajině a přináší zpravodajství z války. „Jsme novináři, nestřílejte!“ volali. Ale střelba neustala. Jednou kulkou byl zasažen korespondent Stuart Ramsey a dvěma kameraman Richie Mockler. Hrůzostrašný útok je zachycen na kameře.

Foto: Sky News

Z reportáže televize Sky News mrazí.

Článek

„Opatrně jsme se vydali k městu Buča, kde předchozího dne ukrajinská armáda zničila ruský konvoj. Důvěryhodné kontakty ve městě nám řekly, že je tam klid, a slíbily, že nám konvoj ukážou a poví nám, co se stalo,“ líčí Ramsey v reportáži.

Na videu je vidět, že si tým novinářů myslí, že na ně střílí ukrajinští vojáci. „Jsme novináři, jsme novináři, přestaňte!“ volají.

Podle Ramseyho bylo po chvíli jasné, že jde o profesionální jednotku. Střelba je přesná. „Kulky neustále trefovaly naše auto – nemíjely,“ říká. „V tu chvíli jsme to nevěděli, ale později nám bylo Ukrajinci řečeno, že nás přepadla sabotážní ruská průzkumná jednotka,“ řekl Ramsey. Tuto informaci nelze nezávisle potvrdit.

Putin: Rozhodnutí o invazi na Ukrajinu bylo zcela správné

Válka na Ukrajině

Novináři nakonec z auta utekli do nedalekého skladu, kde se ukryli. Při přesunu ale Ramseyho trefila kulka do spodní části zad. „Vzpomínám si, že mě zajímalo, jestli bude smrt bolestivá... Nakonec mě udivilo, že to ani tak nebolelo. Bylo to spíš jako rána pěstí,“ řekl.

Johnson vzdal hold jejich odvážnosti

Kameraman Mockler, který po celou dobu nechal kameru zapnutou, byl zasažen hned dvakrát. Zachránila ho neprůstřelná vesta.

Člen ukrajinské delegace je po smrti. Údajně ho zlikvidovali, protože zradil

Válka na Ukrajině

O několik hodin později novináře zachránila ukrajinská policie.

Britský premiér Boris Johnson, bývalý dlouholetý novinář, ocenil odvahu štábu Sky News a uvedl, že nasazují životy pro to, aby „zazněla pravda“.

„Svobodná média se nenechají zastrašit barbarským a nevybíravým násilím,“ napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám