Hlavní obsah

Člen ukrajinské delegace je po smrti. Údajně ho zlikvidovali, protože zradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Finančník Denis Kirejev, člen první ukrajinské vyjednávací delegace, byl v noci na sobotu zabit v centru Kyjeva. Podle deníku Ukrajinska pravda ho zastřelila ukrajinská civilní kontrarozvědka SBU, když se vzpouzel zatčení kvůli podezření ze zrady. Informace zatím nebyla oficiálně potvrzena.

První homelská delegace, označen Denis Kirejev

Článek

Podle vysoce postavených zdrojů z politických kruhů existovaly „jasné důkazy“ o Kirejevově zradě, včetně telefonických rozhovorů.

„Byl to agent. Víte, proč jsou agenti zabíjeni,“ cituje Ukrajinska Pravda svůj zdroj.

Na sociálních sítích kolují fotografie, na kterém má být údajně zachycen zastřelený Kirejev. Pravost snímků ale v tuto chvíli nelze potvrdit.

Kirejev se účastnil pouze první várky rozhovorů, které se uskutečnily v pondělí 28. února na běloruských hranicích v Homelské oblasti. Při druhém jednání ve čtvrtek už v ukrajinské delegaci chyběl.

Další kolo jednání může začít o víkendu, řekl Putin Scholzovi

Evropa

Na sociálních sítích se informace o Kirejevově smrti chopily účty napojené na ruskou propagandu. Ty tvrdí, že smrt neproběhla tak, jak píší ukrajinská média, a snaží se událost vykreslit jako „chladnokrevnou a bezdůvodnou popravu“.

Celoživotní bankéř

O Kirejevově smrti informoval na Telegramu také ukrajinský bloger a poslanec Okelsandr Dubynskyj. „Jak se dostal do ukrajinské delegace pro jednání s okupanty? To se opravdu chci dozvědět od prezidentské kanceláře,“ napsal.

Rusko podle úřadů nedodržuje příměří, u Mariupolu pokračují útoky

Válka na Ukrajině

Odpověď na Dubynského otázku není z veřejně dostupných zdrojů jasná. Agentura Unian, která o jeho smrti později informovala také, napsala, že se primárně věnoval financím.

Kirejev mezi lety 2006 a 2008 pracoval ve společnosti SCM Finance, kde zastával pozici zástupce generálního ředitele. Poté pracoval pro rakouskou společnost GROUP  SLAV AG Klyuevs a byl členem dozorčí rady Ukreximbank. V letech 2010 až 2014 pracoval v Oschadbank a působil v několika investičních skupinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám