Hlavní obsah

ISW: Rusové podnikají pozemní útoky na jihu Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské síly podnikly lokální pozemní útoky na jihu Ukrajiny poblíž hranice oddělující Mykolajivskou a Chersonskou oblast, kterou se jim již podařilo téměř celou ovládnout. Ve své pravidelné analýze vývoje bojů na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). V oblasti Donbasu na východní Ukrajině pak Ruská vojska provedla pozemní útoky východně od města Siversk a v okolí města Bachmut.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Neúspěšně se podle ISW Rusové pokusili o postup severozápadně od Doněcku. Ruské síly se kromě toho možná připravují na protiofenzivu ukrajinských sil u měst Snihurivka a Zelenodolsk v jižní části Ukrajiny. Podle institutu tomu nasvědčuje skutečnost, že ruští vojáci zaminovávají břehy řeky Inhulec poblíž těchto měst.

Starosta Mykolajivu Oleksandr Sjenkevyč v sobotu nad ránem na sociální síti Telegram informoval, že ve městě se ozvalo několik explozí.

Rusové už hovoří o anexi Podněstří

Zahraniční

Zprávy o masivním ostřelování z tohoto jihoukrajinského přístavního města přicházely v posledních týdnech opakovaně. Sirény signalizující letecký poplach se v noci na sobotu rozezněly po celé Ukrajině s výjimkou Chersonské oblasti a Krymu, upozornil web The Kyiv Independent.

Britské ministerstvo obrany v sobotu ve své pravidelně zprávě o situaci na bojišti uvedlo, že ukrajinské síly pokračují v protiofenzivě proti ruským jednotkám v Chersonské oblasti západně od řeky Dněpr. Ruská armáda se je snaží zastavit dělostřeleckými útoky podél řeky Inhulec, hrozí jí však vážné problémy se zásobováním kvůli dalšímu poškození klíčového Antonivského mostu přes Dněpr, který Ukrajinci opakovaně ostřelují.

„Nebylo možné ověřit tvrzení ukrajinských představitelů, že se Rusko chystá postavit alternativní přechod, pontonový most přes Dněpr... Pokud by překonání Dněpru nebylo možné a ruské síly v okupované Chersonské oblasti by byly odříznuty, byl by to pro Rusko významný vojenský i politický neúspěch,” uvádí ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám