Hlavní obsah

Rusko v noci bombardovalo Sumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruská armáda v noci na úterý spustila letecké útoky na severovýchodní ukrajinské město Sumy a jeho předměstí. Podle místního vojenského představitele Dmytra Žyvyckého je na místě nejméně deset mrtvých včetně dětí. Moskva nejen v tomto městě slíbila po 8:00 SEČ klid zbraní a opětovné otevření humanitárních koridorů.

Foto: Press Service Of The Ukrainian G, Reuters

Lidé v Sumy odstraňují trosky z bývalé budovy vojenské základny, která byla zničena během ruských náletů.

Článek

Ruská letadla v noci podle Žyvyckého útočila především na severovýchodě Sumy. Při náletech zemřelo nejméně deset lidí. „Bohužel jsou mezi nimi i děti. Tohle vám nikdy nezapomeneme,“ napsal Žyvyckyj na Facebooku.

Informaci o více než deseti obětech potvrdila agentura Unian s odvoláním na místní úřady.

Na Ukrajině zabili ruského generálmajora Gerasimova

Válka na Ukrajině

Gubernátor Sumské oblasti doplnil, že ruské síly ostřelovaly v noci budovu vojenské fakulty Sumské státní univerzity.

„Téměř v centru města Sumy bomby zničily několik domů. Úplně je to smetlo z povrchu Země. Byly to soukromé domy. Jsou mrtví, více než deset lidí. Bohužel jsou mrtvé i děti,“ pokračoval Žyvyckyj.

Na comeback Janukovyče to zatím nevypadá. Jeho letoun odletěl z Minsku

Válka na Ukrajině

Moskva slíbila, že od 8:00 SEČ nastane na Ukrajině klid zbraní a budou znovu otevřeny humanitární koridory, které ale Kyjev o den dříve odmítl s tím, že většina z nich vede do Ruska či Běloruska. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jsou dokonce koridory zaminované a cesta tudíž není bezpečná.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské střely zasáhly v pondělí další rezidenční budovy v CharkověVideo: AP

Všechny předchozí pokusy o klid zbraní nevyšly. Obě strany konfliktu se z jejich porušování osočovaly navzájem. K poklidnému odchodu civilistů vyzvala Ukrajinu i Rusko OSN prostřednictvím svého humanitárního šéfa Martina Griffithse.

Reklama

Výběr článků

Načítám