Hlavní obsah

Rusko se zřejmě chystá odstřihnout od světového internetu

Rusko se pravděpodobně chystá odpojit od světového internetu. Podle dokumentu ruského ministerstva pro digitální rozvoj, který zveřejnila na svém twitterovém účtu televize Nexta, mají poskytovatelé internetového připojení v Rusku do 11. března přesunout veškerý obsah do zóny domény .ru a zrušit také veškerý zahraniční hosting webových stránek.

Foto: Profimedia.cz

Serverovna ruské firmy VK provozující sociální síť VKontakte na snímku z 1. února 2022

Článek

Vlastníci telekomunikačních služeb mají povinnost do 11. března mimo jiné přejít na DNS servery nacházející se na území Ruské federace. Dále musí ze všech stránek odstranit javascriptové kódy stažené ze zahraničí, například bannery či počitadla.

Rusko v posledních dnech blokuje zahraniční informační zdroje. V zemi nefunguje Facebook ani Twitter, stejně jako ruské mutace zahraničních zpravodajských serverů. V neděli byla v Rusku dokonce pozastavena sociální síť TikTok, informovala agentura Unian.

Zároveň se Rusko po vojenském napadení sousední Ukrajiny potýká se zvýšeným množstvím hackerských útoků z celého světa.

Média radí lidem v Rusku, jak obcházet blokádu internetových zdrojů

Internet a PC

„TikTok je platformou pro kreativitu a zábavu, která může přinášet úlevu a lidský kontakt v době války, kdy lidé čelí obrovské tragédii a izolaci. Naší nejvyšší prioritou však zůstává bezpečnost našich zaměstnanců a uživatelů. Ve světle nového ruského zákona o ‚fake news' jsme neměli jinou možnost než pozastavit živé streamování a nový obsah u své videoslužby, zatímco budeme posuzovat bezpečnostní důsledky tohoto zákona,“ uvedla aplikace na svém twitterovém účtu.

Až 15 let vězení

Ruský parlament v pátek schválil zavedení trestní odpovědnosti a až 15 let vězení za „dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím“.

Novela zavádí do trestního zákona nové ustanovení o veřejném šíření vědomě lživých informací o použití ozbrojených sil při obraně zájmů Ruska a jeho občanů.

De facto to znamená, že média mohou zveřejnit pouze oficiální informace úřadů. Ve světle současné invaze na Ukrajinu tak mohou informovat pouze o tom, jak konflikt prezentuje Moskva – tedy jako „speciální vojenskou operaci“, která má osvobodit Ukrajince.

V sobotu se kvůli novému zákonu rozhodly zastavit vysílání z Ruska německé stanice ARD a ZDF. Svou činnost v Rusku přeruší i španělská tisková agentura EFE, francouzský rozhlas Radio France to zvažuje.

Stažení svých novinářů z Ruska už dříve ohlásily například stanice CNN, BBC, CBC nebo agentura Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám