Hlavní obsah

Rusko provádí netradiční nábor vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Ruská armáda se nadále potýká s nedostatkem bojeschopných vojáků. Podle britské rozvědky přistoupila k rekrutování osazenstva ruských věznic, které by mělo nastoupit do žoldnéřské skupiny vagnerovců.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo) při své utajené návštěvě Ukrajiny v červnu

Článek

Britská rozvědka s informací přišla v pravidelném hlášení poznatků z ruské invaze na Ukrajině.

„Nedostatek personálu v ruských ozbrojených silách zřejmě nutí ruské ministerstvo obrany, aby přistoupilo k netradičním způsobům rekrutace. To zahrnuje i nábor personálu z ruských věznic pro soukromou vojenskou společnost vagnerovců,” stojí v úterním příspěvku.

Z formulace v anglické verzi není bezprostředně zřejmé, zda mají Britové na mysli zaměstnance věznic, nebo vězně, nebo obojí.

„Pokud je to pravda, tento krok pravděpodobně naznačuje potíže s nahrazením značného počtu ruských obětí,” dodává britská rozvědka.

Kolik členů ruské armády už při invazi na Ukrajinu padlo, není přesně možné ověřit, odhady se různí. Ukrajinský generální štáb v úterý na Facebooku napsal, že celkem už zneškodnili 37 470 ruských vojáků, 1649 tanků a 3729 bojových obrněných vozidel.

V předchozím reportu uvedla britská rozvědka, že ruská armáda začíná být čím dál vyčerpanější, a to zejména kvůli nedostatku pravidelných přestávek.

Navzdory tomu pokračují ruští okupanti v obsazování dalších území v Doněcké oblasti, odkud už více než 80 procent původních obyvatel uteklo. Údajně zvládli ovládnout osadu Hryhorivka a pokračují v hlavním útoku podél hlavní zásobovací trasy E-40 ve směru na Slovjansk a Kramatorsk.

Reklama

Výběr článků

Načítám