Hlavní obsah

Rusko kvůli ztrátám stáhlo některé jednotky z Kyjevské oblasti, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové byli kvůli výrazným ztrátám nuceni stáhnout několik jednotek z Kyjevské oblasti zpět do Běloruska, tvrdí ukrajinský generální štáb. Ukrajinským silám se také nadále daří bránit Rusům v obsazení klíčových cest a osad u Kyjeva. Vrchní velitelství ukrajinských ozbrojených sil to uvedlo v pondělí ráno v pravidelném hlášení.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský voják u zničeného ruského tanku v Kyjevské oblasti

Článek

Podle velení ukrajinské armády Rusové stáhli z oblasti dvě taktické armádní skupiny, které poslali do Běloruska, což je krok typický u jednotek, které utrpěly „významné ztráty”.

Zelenskyj: Moskva lže, separatisty na Donbasu jsme napadnout nechtěli

Válka na Ukrajině

Ukrajinci také zaznamenali „významný pokles v intenzitě” ruských jednotek, které se přesouvají z Ruska na Ukrajinu. Velitelství se domnívá, že Rusové přesouvají k ukrajinským hranicím v Bělorusku své rakety Iskander.

V Doněcku a Luhansku měla ukrajinská armáda odvrátit pět nepřátelských útoků a zničit dva tanky, jednu mechanizovanou pěchotu a jedno vozidlo. Ukrajinské letectvo dodalo, že se jim podařilo zničit čtyři letadla, jednu helikoptéru a dvě bezpilotní letadla. Tvrzení se ale nepodařilo ověřit.

Zničili jsme za den čtyři ruské letouny a vrtulník, chlubí se Kyjev

Válka na Ukrajině

Rusové také měli opustit obsazené město Slavutyč nedaleko vyřazené černobylské jaderné elektrárny. Uvedl to tamní starosta Jurij Formičev s tím, že Rusové ve městě „dokončili práci, kterou měli zadanou”.

Nad městem Rusové převzali kontrolu v sobotu a na několik hodin zajali také Formičeva. Setkali se ale se silným odporem místních obyvatel, kteří proti okupantům protestovali v ulicích. Na sobotních záběrech z města je vidět, jak po nich Rusové házejí omračující granáty.

Rusové obsadili Slavutyč, do davu demonstrantů házeli omračující granáty

Válka na Ukrajině

Ukrajincům se daří v posledních dnech podnikat protiútoky a dobývat zpět část území u hlavního města Kyjeva a také v Charkovské oblasti. Ruské síly se naopak v posledních dnech více soustředí na boje na jihu země a u pobřeží.

Britské ministerstvo obrany v noci na pondělí uvedlo, že Rusům se blokádou pobřeží Černého moře daří účinně izolovat Ukrajinu od mezinárodního námořního obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám