Hlavní obsah

Šojgu nařídil zesílit útoky na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zesílit útoky na Ukrajině, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Ruské jednotky podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) podle všeho končí operační přestávku. Nové raketové útoky jsou hlášeny od Charkova, kde chtějí zabránit postupu ukrajinské armády. Útočí se také na Oděsu nebo u Slovjansku.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vlevo) na setkání s veliteli armády

Článek

Šojgu zesílení útoků nařídil údajně proto, aby Ukrajina nemohla útočit na civilní cíle v okupovaných oblastech.

Rusko se potýká s explozemi v okupovaných městech, cílem jsou zejména sklady zbraní.

Šojgu se sešel s vojenskými veliteli, kteří ho informovali o vývoji na frontě a zúčastnil se předání vyznamenání vojákům, uvedl resort obrany podle ruských agentur. Neupřesnil však, kdy přesně se jeho šéf na východ Ukrajiny vypravil.

Obnovení operací na Donbase

Rusové v pátek útočili na silnici mezi Lysyčanskem a Bachmutem, severozápadně od Slovjansku a u Siversku. „To může naznačovat, že ruské síly obnovují své operace na Donbasu. Útoky byly malé a z velké části neúspěšné,” uvedl institut.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Výcvik ukrajinských vojáků na Donbase

Pokud operační pauza skončí, předpokládá, že počty útoků porostou v následujících 72 hodinách. „Rusové by pak mohli střídat kratší pauzy a zesílené útoky, než přejdou do plné ofenzivy.” Uplynulá desetidenní pauza není podle ISW dostatečná pro obnovení sil. Podle něj je ruská armáda pod tlakem, aby operace obnovila.

Ukrajina očekává významnou vzpruhu. Střely s doletem 300 kilometrů

Válka na Ukrajině

Po dobytí Lysyčansku a Severodoněcku nařídil své armádě operační pauzu ruský prezident Vladimir Putin. Řekl, že by si jednotky „měly odpočinout a zvýšit svou operační schopnost.”

Mrtví ruští velitelé

ISW také uvedl, že útoky pomocí raketových systémů HIMARS pravděpodobně zabily nebo zranily čtyři ruské velitele 106. výsadkové divize. Zpravodajské zdroje z Ruska prý informují o zabití plukovníků Sergeje Kuzminova, Andreje Vasiljeva a Maxima Kudrina. To souhlasí s dřívějším tvrzením Ukrajinců, že útoky z 9. července významně zasáhly velení 106. divize. Jeden důstojník je prý v kritickém stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám