Hlavní obsah

Ruské útoky zůstávají izolované, jejich tempo se nezvýšilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Ruské jednotky podnikly ve čtvrtek několik omezených útoků, ale síla útoků a velikost nasazení se ani po konci operační pauzy nezvýšily, uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW). Zpráva je v souladu s páteční svodkou ukrajinského generálního štábu.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Ruskými útoky zničené domy.

Článek

Americký institut zdůraznil, že útoky byl omezené co do rozsahu a velmi omezené jen na malé, jasně ohraničené oblasti.

„Ruské operační tempo není výrazně odlišné od toho, jaké bylo v době oficiálně vyhlášené operační pauzy mezi 7. a 19. červencem,“ zdůraznila zpráva institutu.

Podle něj ruské jednotky útočily severně od Slovjansku, u Bachmutu a Siversku, tedy u měst, která se pokoušejí dobýt. Během čtvrtka ale nedosáhly žádných zaznamenáníhodných územních zisků.

Institut je přesvědčen, že útoky budou kulminovat bez toho, že by se Rusům podařilo dobýt Bachmut nebo Slovjansk.

Vzhledem k tomu, že se ruské jednotky soustředí na ovládnutí těchto měst, jsou útoky v jiných oblastech slabší.

Místa ruských útoků 

Ukrajinský generální štáb v páteční svodce napsal, že ruské jednotky mířící na Bachmut, Kramatorsk a Slovjansk ostřelovaly z tanků, houfnic, minometů i raketometů katastry třiceti obcí, včetně Bachmutu.

Ivano-Darjivka a Strjapivka se staly terči náletů.

Rusové se pokusili o útoky u mezi Soledarem a Strjapivkou a mezi Dolomytným a Novoluhanskem, ale byli odraženi a zatlačeni zpět.

Ukrajinské letectvo útočilo na jihu země na Rusy

Evropa

Ruské jednotky ale pokračují v útoku na vuhlehirskou elektrárnu a teplárnu u Pokrovského, boje tam pokračují, stejně jako pokusy Rusů prorazit u Verchnokamjanky.

Odraženy byly i útoky Rusů na jihu u řeky Bug.

Reklama

Výběr článků

Načítám