Hlavní obsah

Bělorusové mohou během pár hodin zaútočit, míní ukrajinští analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruské letadlo podle velení ukrajinské armády v pátek zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici. Kyjev tvrdí, že je to cílená provokace, která má vtáhnout Minsk do války na Ukrajině. Běloruské ministerstvo obrany informaci kategoricky popřelo. Ukrajinské úřady ale trvají na tom, že Bělorusko vpád na Ukrajinu zamýšlí. Jejich analytické centrum dokonce tvrdí, že by k němu podle předběžných dat mohlo dojít během pátku po deváté večer (20:00 SEČ).

Foto: Sergei Karpuchin, Reuters

Suchoj ruské armády. Ilustrační foto

Článek

Ukrajinské úřady podle armády obdržely informaci, že ruské letouny odstartovaly z letiště v Bělorusku, vnikly do ukrajinského vzdušného prostoru, odkud zaútočily na příhraniční běloruskou obec Kopani.

„Je to provokace. Cílem je zatáhnout ozbrojené síly Běloruské republiky do války s Ukrajinou,” uvedlo ukrajinské armádní velitelství. „Oficiálně deklarujeme: Ukrajinská armáda neplánovala a neplánuje podnikat žádné agresivní akce proti Běloruské republice,” uvedla podle agentury Reuters v této souvislosti ukrajinská bezpečnostní služba.

Putin nařídil teroristický útok na Černobyl, tvrdí ukrajinská rozvědka

Válka na Ukrajině

Podle ukrajinského prezidentského poradce Oleksije Arestovyče udělá Rusko vše pro to, aby zatáhlo Bělorusko do války. „Věřím, že (běloruské vedení) udělá vše pro to, aby se tomuto scénáři vyhnulo,” řekl Arestovyč.

Nesmysl, reaguje Bělorusko 

Běloruské ministerstvo obrany podle státní tiskové agentury BelTA uvedlo, že informace o útoku na běloruskou vesnici je „naprostý nesmysl”.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko poskytl ruské armádě území své země k útoku na Ukrajinu, dosud se však zdráhal vstoupit s Ukrajinou do otevřené války. Bělorusko bylo dějištěm třech kol jednání mezi Kyjevem a Moskvou o příměří.

Lukašenko během pátečního jednání s ruským prezidentem Putinem řekl, že Ukrajina se připravovala k útoku i na běloruské území. Ruská invaze podle něj ukrajinskému útoku na Bělorusko pomohla předejít, informovala agentura RIA Novosti.

„Po prvním kole rozhovorů s Moskvou Putin a Lukašenko učinili každý po jednom telefonátu. Je možné, že vydali následující rozkazy: Putin k provedení provokací, ostřelování běloruského území ruskými letadly z Ukrajiny; Lukašenko k přípravě běloruských ozbrojených sil na invazi na Ukrajinu. Podle našich předběžných dat se (Bělorusové) mohou zapojit do invaze 11. března ve 21:00,” uvedli analytici na Facebooku.

KOMENTÁŘ: Fatální selhání ruských tajných služeb – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám