Hlavní obsah

Rozzuřené ruské matky sepsuly gubernátora

Hněvivou smršť na sebe a vedení Ruska přivolal kemerovský gubernátor Sergej Civiljov, kterému při setkání s matkami vojáků z ruských invazních jednotek uklouzlo, že je poslali do boje bez řádné přípravy, zemřít na frontě. „Byli použiti...,“ pokusil se podle webu MailOnline pokračovat.

Foto: Andrew Marienko, ČTK/AP

Ukrajinci u trosek sestřeleného letadla (ilustrační foto)

Článek

Po chvilce strnulého mlčení začaly ženy křičet: „Použiti?! Použili naše děti?!“

Civiljov se podle záznamu pokusil vykroutit: „Nemůžete dělat žádné závěry, ani kritizovat probíhající vojenskou operaci.“

Použili nás jako kanónenfutr. Nevěděli jsme, kam jdeme, říkají ruští zajatci

Zahraniční

Matky ho ale ukřičely: „Naše syny poslali na Ukrajinu jako potravu pro děla.“ Gubernátor se jen chabě bránil. Ženy ho ale nepustily ke slovu. „Podvedli nás. Všechny nás podvedli,“ zoufala si podle webu jedna z nich. „Poslali je tam jako obyčejný kanónenfutr,“ křičí další.

Už od roku 1989

Video podle webu končí tím, že Civilijov se pokoušel zklidnit matky sdělením, že „operace brzy skončí“.

„To ano, až je všechny zabijí,“ reaguje rychle jedna z rozzuřených žen.

Přes silnou cenzuru a blokování sociálních sítí se Výbor ruských matek vojáků (CSMR), nevládní organizace založená v roce 1989 s cílem odhalit porušování lidských práv v tehdejší Sovětské armádě, snaží kontaktovat matky, jejichž synové byli nasazeni na Ukrajině, aby jim poskytl podporu.

Rusové si začali dávat symbol „Z“ na auta i oblečení. Objevil se už i v Česku

Válka na Ukrajině

Ženy se totiž také začínají dozvídat, čeho se jejich synové dopustili v sousední zemi, a musí čelit realitě, že se mnoho z nich nikdy nevrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám