Hlavní obsah

Putin zlehčoval dopad sankcí, Rusko prý posílily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ve vystoupení před postsovětskými spojenci z Euroasijské hospodářské unie prohlásil, že západní sankce Rusko posílily. Jako příklad uvedl, že Rusko, které v minulosti obilí dováželo, se stalo prvořadým vývozcem pšenice.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Rusko zůstává největším vývozcem pšenice na světě, číslo jedna. A to jsme (ji) ještě nedávno kupovali, a teď ji prodáváme, přičemž jsme světovou jedničkou,” prohlásil ruský prezident. Připustil, že Spojené státy či Čína mají větší sklizně než Rusko, ale dodal, že také mají větší vlastní spotřebu, a tak Rusko je jedničkou na světovém trhu.

Rusko poté, co na konci února vojensky napadlo sousední Ukrajinu, zablokovalo ukrajinské černomořské přístavy, a sousední zemi tak prakticky znemožnilo export její pšenice.

OSN v této souvislosti varuje před hladomorem v některých chudých zemích, Ukrajina totiž byla až do války jedním z největších vývozců obilí, kukuřice a slunečnicového oleje na světě. Ruská invaze tyto dodávky zastavila a například v přístavních skladech v Oděse se nahromadily statisíce tun pšenice.

Putin válku na Ukrajině nevyhraje a nesmí diktovat podmínky příměří, řekl Scholz

Evropa

Putin ve čtvrtek také tvrdil, že odchod některých západních společností z Ruska po rozpoutání války proti Ukrajině byl možná tím nejlepším, co mohlo zemi potkat. Zdůraznil, že pokračuje program nahrazování dovozu ruskou výrobou.

Poznamenal také, že Rusové, kteří si dříve dopřávali luxusní zboží, na které Západ po vypuknutí války uvalil sankce, si jej budou dopřávat i nadále, jen je to vyjde dráž. Za podstatnější pro rozvoj země ale pokládá mít vlastní výzkumná a vývojová střediska.

Putin prostřednictvím videa vystoupil na fóru Euroasijské hospodářské unie pořádaném v Biškeku. Členům unie, jimiž jsou kromě Ruska také Arménie, Bělorusko, Kazachstán a Kyrgyzstán, ruský prezident při této příležitosti řekl, že největší prioritou Moskvy je „budovat vztahy s našimi bezprostředními, přirozenými sousedy”, se kterými Rusko sdílelo společnou ekonomiku v rámci Sovětského svazu.

Rusko kvůli zpackaným operacím ztrácí vojenskou elitu

Válka na Ukrajině

Arménie s Ruskem geograficky nesousedí.

Reklama

Výběr článků

Načítám