Hlavní obsah

Přijměte dohodu, nebo skončíte jako Japonci, vzkázal Lukašenko Ukrajincům

Minsk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl s Ruskem urychleně uzavřít dohodu, jinak bude muset nakonec podepsat kapitulaci. V rozhovoru pro japonskou televizi TBS to prohlásil běloruský prezident Alexander Lukašenko, který je spojencem Ruska.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

„Rusko nabízí Ukrajině – Putin Zelenskému –, a to vím s naprostou jistotou, přijatelnou verzi dohody. Dnes je stále možné, aby se Ukrajina a Rusko dohodly. Pokud s tím Zelenskyj nebude souhlasit, věřte mi, že bude muset v krátké době podepsat bezpodmínečnou kapitulaci,“ prohlásil Lukašenko, jehož země hostila několik kol vyjednávání o příměří, která ale zatím kýžený výsledek nepřinesla.

Lukašenko: Ukrajina prohrává

Zahraniční

„Rusko v této válce stoprocentně neprohraje. I vy to určitě víte. Japonsko ví lépe než já, jak to skončí v případě vítězství jedné ze stran,“ dodal běloruský prezident pro japonskou televizi v narážce na konec druhé světové války.

Dílčí úspěchy vyjednávání

Rusko 24. února zahájilo útok na Ukrajinu. Téměř měsíc od zahájení invaze kontroluje část ukrajinského území, nikoliv však klíčová města, která nadále ostřeluje.

Lež v přímém přenosu: K invazi se nepřidáme, řekl Lukašenko. A přidali

Zahraniční

Několik kol jednání mezi oběma stranami klid zbraní nepřineslo, byť Kyjev i Moskva hovořily o dílčích posunech.

Ukrajinci například už netrvají na možnosti v budoucnu vstoupit do NATO a Rusko nežádá složení zbraní. Další ruské požadavky jsou ale zatím pro Ukrajince nepřípustné.

Reklama

Výběr článků

Načítám