Hlavní obsah

Milovaly jste je, přijeďte si pro jejich mrtvoly, vyzvala ruské matky radnice Dnipra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Dněpropetrovská oblast je častým cílem ruské armády. Vojáci útočí na letiště či ropné sklady a někteří z nich při bojích padnou. V márnicích hlavního města Dnipra leží podle náměstka primátora Michaila Lysenka 1500 těl ruských vojáků. Matky vojáků vyzval, aby si je přijely vyzvednout.

Foto: Profimedia.cz

Kšiltovka ruského vojáka

Článek

Lysenko o počtu mrtvých ruských vojáků v Dnipru hovořil pro Přítomnost. Čísla, která uvedl, nelze nezávisle ověřit.

„V našich márnicích leží více než 1500 vojáků, které si nikdo nechce odvézt. Doufáme, že některé ruské matky si budou moci přijet své syny, které celý život vychovávaly, vyzvednout. Ať se stalo cokoliv, jsou to něčí děti,“ řekl Lysenko.

„Maminky je milovaly, vychovávaly je, 1. září je vodily do školy,“ přidal ještě další emotivní poznámku adresovanou ruským matkám.

Ruské rakety rozmetaly sklad ropy v Dnipru

Válka na Ukrajině

Náměstek primátora Dnipra dodal, že pokud budou ruské matky o těla svých mrtvých synů stát, je Ukrajina připravena repatriaci zorganizovat.

Dněpropetrovská oblast se stala častějším terčem ruských útoků poté, co se ruští vojáci stáhli z okolí Kyjeva a přesunuli se směrem na východ.

Americký generálmajor ve výslužbě Mick Ryan na Twitteru připomněl, že Dnipro je strategicky výhodné město pro své postavení u řeky Dněpru.

Ruští vojáci se podle něj pokusí převzít kontrolu nad celým ukrajinským územím východně od Dněpru, tedy včetně Dnipra a směrem na Donbas.

Reklama

Výběr článků

Načítám