Hlavní obsah

Při ostřelování Charkova zemřel přeživší holokaustu. Prošel několika tábory smrti

Při ruském ostřelování ukrajinského města Charkov zemřel 96letý Borys Romančenko, jenž za druhé světové války přežil věznění v několika koncentračních táborech. Informovaly o tom v pondělí ruskojazyčný server stanice BBC a web The Guardian s odvoláním na Romančenkovu vnučku a na nadaci památníků Buchenwald a Mittelbau-Dora. Romančenko podle nich zahynul poté, co jeho dům zasáhl granát.

Německý parlament uctil památku Ukrajince, který přežil holokaust, ale zemřel při ostřelování CharkovaVideo: AP

 
Článek

Romančenko za druhé světové války přežil nacistické koncentrační tábory Buchenwald, Mittelbau-Dora nebo Bergen-Belsen. O život přišel v pátek, když vícepodlažní dům v Charkově, kde bydlel, zasáhlo ostřelování, uvedl památník na svém twitterovém účtu.

„Borys Romančenko se aktivně zasazoval o připomínání nacistických zločinů a byl místopředsedou Mezinárodního výboru Buchenwald-Dora,“ stojí v prohlášení.

Rusko vystřelilo na Ukrajinu další hypersonický Kinžal

Evropa

Druhé největší ukrajinské město Charkov patří mezi místa, odkud jsou hlášeny jedny z nejvyšších bilancí civilních obětí ruské invaze na Ukrajinu, která začala 24. února. Agentura Interfax-Ukrajina v pondělí uvedla, že ruské ostřelování zničilo v Charkově už 972 budov, z nichž více než dvě třetiny byly obytné domy.

Rusko svůj vojenský vpád do sousední země nazývá „zvláštní vojenskou operací“ s cílem „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu.

Drsné fotky rozstříleného nákupního centra v Kyjevě usvědčují Rusko ze lži

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám