Hlavní obsah

Přesun systémů S-300 na Ukrajinu nedopustíme, uvedl Lavrov

– Moskva

Přesun protiletadlových raketových systémů S-300 z jiných zemí na Ukrajinu prý Moskva nedopustí. V rozhovoru pro ruskou stanici RT to uvedl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Systémy chce na Ukrajinu dodat Slovensko výměnou za americký protivzdušný systém Patriot.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

S-300 jsou ruské protiletadlové raketové systémy dlouhého dosahu. „Chci připomenout všem zemím, že sovětské systémy a systémy ruské výroby jsou v souladu s mezivládními dohody a smlouvami opatřeny uživatelským certifikátem a ten znemožňuje jejich odeslání do třetích zemí,“ uvedl Lavrov.

Mariupol obchází smrt a strach

Válka na Ukrajině

Podle něj jde o zcela legitimní požadavek. „Nedopustíme, aby se taková rizika rozvinula a naplnila,“ doplnil.

Slovenský ministr Jaroslav Naď ve čtvrtek po jednání s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem uvedl, že Slovensko je připraveno poskytnout své S-300 Ukrajině. Bratislava ale požádala o náhradu, kterou by se měl stát americký systém protivzdušné obrany Patriot.

Slováci jsou ochotní dát Ukrajincům systémy S-300. Chtějí ale náhradu

Evropa

Ten zatím Slovensku přislíben nebyl, nicméně Německo s Nizozemskem v rámci chystaného vytvoření mnohonárodní mise NATO na Slovensku plánují tyto systémy nasadit.

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový raketový systém S-300

Systémy S-300 jsou určeny k obraně strategických cílů před útoky vedenými letadly, vrtulníky, střelami s plochou dráhou letu a balistickými raketami s krátkým dosahem.

Reklama

Výběr článků

Načítám