Hlavní obsah

Předsedkyně Evropského parlamentu je na cestě do Kyjeva

– Kyjev

Předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolaová ve čtvrtek pozdě večer na Twitteru oznámila, že míří do Kyjeva. Ke své cestě na Ukrajinu, kde 24. února začala ruská vojenská invaze, neuvedla žádné další podrobnosti.

Foto: Tantussi Michele, ČTK

Maltská politička Roberta Metsolová

Článek

„Jsem na cestě do Kyjeva,“ napsala třiačtyřicetiletá politička v příspěvku, který doplnila fotografií z vlakového nádraží. Metsolaová z bezpečnostních důvodů nesdělila žádné detaily. Její mluvčí pouze uvedl, že v Kyjevě předá poselství podpory a naděje.

Na diplomatické návštěvě v ukrajinské metropoli byli v polovině března český premiér Petr Fiala, jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki a slovinský premiér Janez Janša. Setkali s premiérem Denysem Šmyhalem a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Cílem jejich návštěvy, kterou ukrajinští představitelé vysoce ocenili, bylo podpořit Ukrajinu.

Ruská armáda se přeskupuje, dají se čekat další útoky, řekl šéf NATO

Válka na Ukrajině

Oznámení Metsolaové na Twitteru přivítala řada europoslanců. „Je nesmírně důležité, že tam cestujete. Zůstaňte v bezpečí,“ napsal zástupce klubu Evropské lidové strany Petri Sarvamaa. „Děkujeme za toto odvážné gesto, které je důležitým signálem pro ukrajinský lid,“ uvedla poslankyně Eleonora Eviová z frakce Zelených.

Reklama

Výběr článků

Načítám