Hlavní obsah

Paříž: Evakuace Mariupolu zatím není možná

Francouzský prezident Emmanuel Macron se při úterním telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem neúspěšně pokusil prosadit příměří pro ostřelovaný ukrajinský Mariupol. Odchod civilistů z Mariupolu v tuto chvíli není možný, sdělil podle agentury Reuters Elysejský palác. Putin podle Paříže slíbil, že o humanitární operaci „bude přemýšlet“.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron představil Putinovi plán evakuace, který Francie připravila společně s Řeckem a Tureckem. Podmínky zahájení humanitární operace v nejbližších dnech na pomoc obyvatelům Mariupolu „nejsou v této fázi splněny”, oznámil Elysejský palác.

Šéf Kremlu při rozhovoru prohlásil, že pro vyřešení složité situace v obléhaném Mariupolu je potřeba, aby ukrajinští „nacionalističtí” bojovníci přestali klást odpor a složili zbraně, napsala agentura RIA Novosti s odkazem na vyjádření na webu Kremlu, který ale nebyl po 19:00 SELČ dostupný. Podle vyjádření také Putin francouzského prezidenta informoval o opatřeních, jejichž cílem je zajištění evakuace civilního obyvatelstva i humanitární pomoci během bojů na Ukrajině.

V Mariupolu musíme zasáhnout, burcuje francouzský ministr

Válka na Ukrajině

Prezidenti také probírali ruský požadavek, aby státy, které figurují na ruském vládním seznamu „nikoli přátelských zemí”, začaly platit za dodávky ruského plynu v rublech, doplnila agentura RIA Novosti. Rozhodnutí vyvolalo silnou kritiku ze strany evropských zemí, které za ruský plyn platí převážně v eurech a tvrdí, že Rusko nemá právo přepisovat smlouvy. Také země skupiny G7 tento týden požadavek Moskvy odmítly.

Macron podle Paříže Putinovi řekl, že pro Francii jsou platby za ruský plyn v rublech nepřijatelné a v rozporu se smlouvami. Stejné stanovisko má také například Německo, Itálie nebo Belgie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám