Hlavní obsah

Obráncům Mariupolu dochází munice. Ukrajinci, vzpomínejte na nás v dobrém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Jihovýchodní ukrajinský Mariupol byl od začátku války zřejmě nejpostiženějším městem ruské vojenské invaze. Od začátku války ho bránili členové 36. brigády námořní pěchoty. Čtyřicet sedm dní v kuse. Těmto obráncům teď ale dochází munice, zdroje i síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na vybombardované divadlo v MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

„Bombardovali nás z letadel, ostřelovali artilerií, z tanků a dalších zbraní. Bránili jsme se důstojně a dělali možné i nemožné. Všechny zdroje ale jednou začnou docházet,“ uvedla brigáda na Facebooku.

Na obranu Mariupolu sice dostali přes 50 tisíc granátů, 20 protitankových střel krátkého dosahu NLAW a pomáhalo i několik satelitů Starlink vyvinutých společností SpaceX amerického miliardáře a filantropa Elona Muska.

V Mariupolu byly zabity desetitisíce lidí, řekl Zelenskyj

Evropa

Tyto zdroje ale nestačily na to, aby se brigáda ruskému nepříteli ubránila. Ruská armáda mariňáky zatlačila k továrně Azovmaš, obklíčila je palbou a nyní se je snaží zničit.

Bojují všichni, kteří ještě nepřišli o končetiny
Členové 36. brigády námořní pěchoty

Členové brigády si stěžují, že ukrajinské velení neučinilo žádné kroky, kterými by se alespoň pokusili obklíčení prorazit.

„Slíbili nám dokonce i vrtulník, který nikdy nedorazil. Mluvili jsme s vrchním velitelem, dokonce nám zaručovali politické nebo vojenské řešení situace,“ stěžují si ukrajinští obránci.

„Více než měsíc bojujeme bez doplňování munice, bez jídla, bez vody. Div, že nepijeme z louží a neumíráme po desítkách,“ popisují vojáci.

„Polovina brigády je zraněná, ale bojují všichni, kteří ještě nepřišli o končetiny. Pěchota padla, takže zbraně do ruky berou i dělostřelci, protiletecká obrana, ale dokonce i spojaři, kuchař nebo orchestr,“ dodávají.

Už dva týdny se s námi nikdo nespojil, stěžuje si pluk Azov v Mariupolu

Válka na Ukrajině

„Zemřou, ale bojují. Konec se blíží,“ pokračují.

„Moudří generálové nám radí vzít munici nepříteli. Kvůli nim bude umírat ještě hodně lidí. Nikdo už se s námi nebaví, odepsali nás. Dnes nás zřejmě čeká poslední boj, protože už nemáme munici,“ píše se dále.

„Zbývá jen boj muže proti muži. Pak už jen smrt, nebo zajetí. Milý ukrajinský lide, vzpomínej na nás mariňáky v dobrém. Dělali jsme vše, co je možné, protože zůstáváme věrní,“ dodává příspěvek.

Foto: Reuters

 Záběry z dronu na vybombardované divadlo v Mariupolu

Reklama

Výběr článků

Načítám