Hlavní obsah

Obklíčený Mariupol volá o pomoc. Dochází i jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusy ostřelovaném Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny jsou lidé bez tekoucí vody, elektřiny a vytápění a dochází jim i jídlo, upozornil v pátek podle Reuters starosta města Vadym Boječenko. Ve vystoupení přenášeném televizí Ukrajina 24 požádal o vojenskou pomoc a vyzval k vytvoření humanitárních koridorů, díky nimž by lidé mohli z města odejít. Mariupol již pátý den čelí útokům ruských sil, poznamenal Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U obytných domů v Mariupolu vzplálo několik ohňůVideo: Reuters

 
Článek

Starosta rovněž podle portálu RBK Ukrajina uvedl, že ve městě utrpělo zranění již 300 obyvatel. Dříve upozornil, že zjistit přesný počet zraněných nelze kvůli neustávajícímu ostřelování.

Denacifikace zmizela. Rusko mírní požadavky, tvrdí poradce ukrajinského prezidenta

Evropa

Kritickou situaci ve městě popsala webu Ukrajinska pravda také dobrovolnice Olena, jejíž příbuzní žijí ve městě. Lidé se podle Oleny bojí vycházet na ulici, tráví čas v krytech a ve sklepích, šetří si zbytky baterie na telefonech a čekají na vytvoření koridorů pro evakuaci.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Na vzniku podobných koridorů se „v principu“ dohodli vyjednavači obou stran v Bělorusku, v praxi ale zatím žádný zajištěn nebyl.

Invaze, den devátý: Charkov drží, Mariupol obklíčen

Zahraniční

Ukrajinci se podle Oleny citované ukrajinským listem snaží informace o svých blízkých, kteří zůstali ve městě, najít ve skupinách na sociálních sítích. Úkol komplikuje skutečnost, že Mariupol je bez elektřiny. Některým lidem ve skupině se ale občas podaří do města krátce dovolat a zjistit podrobnosti, které pak sdílejí s dalšími lidmi na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám