Hlavní obsah

Obilí máme dostatek, tvrdí ministerstvo

Ruská invaze na Ukrajinu narušila globální trhy s obilovinami. Rusko i Ukrajina patří mezi jejich největší světové producenty a vývozce, hlavně pšenice a kukuřice. Nedostatek obilovin však na českém trhu nehrozí, podle ministerstva zemědělství (MZe) je v nich ČR soběstačná.

Foto: Petr Horník, Právo

Tyto ceny pečiva už budou minulostí.

Článek

„ČR je v obilovinách výrazně soběstačná, je vývozní zemí, ročně v jednotkách nižších milionů tun. Dlouhodobě je to (soběstačnost) zhruba 140 až 150 procent (ČR tak má ještě rezervy). Pšenice a ječmen jsou výrazně proexportní komodity, v posledních letech i kukuřice na zrno dosahuje dobrých výsledků,“ řekl Právu mluvčí MZe Vojtěch Bílý.

S ohledem na vysokou míru naší soběstačnosti v obilovinách nečekáme výrazný dopad na ČR
Vojtěch Bílý, ministerstvo zemědělství

Válka ovšem zpřetrhává dodavatelské řetězce, což již prudce zdražilo komodity, a tak i ceny mouky či pečiva u nás nejspíš citelně vzrostou.

Ukrajinská vláda se navíc kvůli obavám z nedostatku potravin na Ukrajině rozhodla v neděli zavést kvóty na vývoz některých zemědělských produktů. Zvláštní povolení bude potřeba pro export pšenice, drůbežího masa, vajec a slunečnicového oleje. Kvóty Kyjeva se budou týkat i vývozu dobytka, hovězího masa, soli, cukru, ovsa, pohanky, žita a prosa. I to bude tlačit na ceny na světových trzích.

Cena pšenice letí nahoru. Pečivo podraží

Válka na Ukrajině

Ukrajině se sice historicky přezdívá obilnice Evropy, pšenici však v posledních letech vyvážela hlavně do Egypta, Turecka a asijských zemí. Ze zemí EU ji dováželo například Španělsko.

„S ohledem na vysokou míru soběstačnosti ČR v obilovinách se nepředpokládá výrazný dopad (války) na Česko či EU, nicméně ke zvýšení cen již dochází například v důsledku pandemie covidu a tento trend bude pravděpodobně ještě pokračovat,“ dodal mluvčí ministerstva Bílý. Potraviny teď prodražují i stále rostoucí ceny energií.

To, zda u některých zemědělských komodit přece jen lze výpadek kvůli válečnému dění na Ukrajině očekávat a jestli vláda chystá nějaké opatření, zatím nechtěl Bílý komentovat.

Koruna mírně oslabuje, ČNB ale pravděpodobně intervenuje

Ekonomika

„Ač jsme v pšenici relativně soběstační, přesto výrobky z obilovin z Ukrajiny dovážíme. Loni to bylo v hodnotě bezmála 80 milionů. Ty tedy budou patrně dražší nebo bude nutné je nakoupit od jiných dodavatelů. Zásobování obyvatel v ČR nicméně probíhá bez větších problémů a všeho je dostatek,“ uvedla pro Právo prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Cena pšenice na rekordu

Rusko a Ukrajina dodávají na trh až třetinu celosvětové produkce pšenice. Cena potravinářské pšenice na burze v Paříži, která je určující pro ceny pšenice a mouky v ČR, včera stoupla na nový historický rekord, v přepočtu až 11 580 Kč za tunu. „Průměrná cena za období od začátku roku 1999 až dodnes přitom odpovídá zhruba 4603 Kč,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

Blízko desetiletého maxima jsou podle něj třeba i ceny kukuřice nebo sójového oleje. „Vzhledem k tomu, že jde o celosvětový růst cen základních potravin, poznamená to pochopitelně i ceny v ČR. O desítky procent letos u nás zdraží pečivo nebo olejniny,“ dodal.

Reálná průměrná mzda klesla kvůli inflaci o dvě procenta

Ekonomika

Situaci komplikují i zvyšující se ceny dalších vstupů, hlavně energií a pohonných hmot. Mnozí výrobci potravin podle potravinářské komory zdražování energií nezvládají, někteří jsou na pokraji krachu. Zástupci konzervárenského průmyslu předpokládají nárůst přímých výrobních nákladů proti loňsku zhruba o 61 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám