Hlavní obsah

O tvář ho připravila ruská bomba. Slovenští chirurgové ji ukrajinskému chlapci vrátili

Čtrnáctiletý Glib utrpěl před dvěma týdny vážné zranění tváře při bombardování Charkova. Lékaři v bratislavské nemocnici Ružinov mu provedli rekonstrukci tváře a Glib by měl být zcela v pořádku.

Foto: Univerzitní nemocnice Bratislava

Ukrajinský chlapec po operaci, při které mu slovenští lékaři vrátili bombou zničenou tvář.

Článek

Lékaři mluví o štěstí v neštěstí, když neznámý předmět pronikl do chlapcova obličeje, avšak nezasáhl oko. Až 3D záběry lebky ukázaly rozsah zranění.

„Rozdrcená spodina očnice, odtržený nos a kompletně uvolněná čelist,“ vypočítává chirurg Ladislav Czakó. „Operace se zdařila, u mladých lidí bývá rychlá i pooperační léčba,“ dodal lékař.

„Když začalo bombardování, byli jsme doma. Rychle jsme vyběhli z bytu a utíkali do krytu. Glib vyběhl jako první, a když jsem vyšla z bytu, už ležel na zemi celý zakrvácený,“ líčila hrozné chvíle Glibova matka Svitlana. Rozhodla se, že společně se synem opustí Ukrajinu, a zamířili na Slovensko.

Při ostřelování Charkova zemřel přeživší holokaustu. Prošel několika tábory smrti

Válka na Ukrajině

Šedesátiletý Ivan uprchl z Kyjeva a dočasný domov našel ve stanovém městečku v Humenném na východě Slovenska. „Rusové nás začali bombardovat. Všichni utíkali, tak jsem utekl také. Věřím, že válka skončí a Putin z Ukrajiny odejde,“ říká. Doma zanechal syna, který nastoupil do ukrajinské armády, a dceru, která se dvěma dětmi zůstává na Ukrajině.

Chci se odvděčit prací

Třiašedesátiletá Viktoria z Donbasu pracovala jako prodavačka. „Utekla jsem rovnou z práce v tom, co jsem měla na sobě. Jsem moc vděčná Slovákům za pomoc a chci se odvděčit tím, že budu na Slovensku pracovat,“ dodala. Ve stanovém městečku v Humenném mají největší nával v noci.

Ruský soud zakázal provoz Facebooku a Instagramu. WhatsApp ale nevadí

Software

Uprchlíci z Ukrajiny se zde vyspí, najedí a po dvou až třech dnech pokračují dál. Na koleji soukromé střední školy ve slovenském městě Námestovo na Oravě ubytovali téměř stovku běženců z Ukrajiny. Podnikatelé z okolí zabezpečují bezplatně potraviny a vaří jim studenti zdejší hotelové akademie.

I dva duchovní
Od začátku bojů překročilo hranice na Slovensko na čtvrt milionu Ukrajinců, o status dočasného útočiště požádalo zhruba 44 700.
Za jeden den překročilo slovensko-ukrajinské hranice 4467 lidí: 2274 žen, 1370 dětí a 823 mužů.
Na hraničních přechodech pomáhá 225 policistů, 40 hasičů, 117 celníků, 401 vojáků, dva duchovní, 242 slovenských a 48 zahraničních dobrovolníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám