Hlavní obsah

Nízko nad jadernými elektrárnami na Ukrajině proletěla raketa, prověřuje MAAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) prověřuje informace, že nad ukrajinskými jadernými elektrárnami létají rakety. Jedna byla zaznamenána 16. dubna nad Jihoukrajinskou elektrárnou. Nízký průlet údajně zaznamenala kamera.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna na snímku z tohoto týdne.

Článek

"Pokud by taková raketa zbloudila, mohlo by to mít vážný dopad na integritu zařízení, potenciálně by to mohlo vést k jaderné havárii," sdělil šéf MAAE Rafael Grossi.

Ukrajinská společnost Enerhoatom v úterý také informovala o tom, že raketa letěla nízko i nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský podle AP řekl, že rakety v úterý dokonce proletěly nad třemi jadernými elektrárnami v zemi. Kromě Záporožské a Jihoukrajinské ještě nad Chmelnyckou.

Agentura MAAE neuvedla, kdo střelu vypálil, Ukrajina z toho viní Rusko.

Na Ukrajině je v provozu několik jaderných elektráren. Z celkem 15 bloků, které má země k dispozici, je jich nyní v provozu sedm, ostatní jsou odstavené nebo byly v záloze, uvedla Ukrajinskaja pravda.

Dva bloky jsou nyní v provozu v Ruskem kontrolované Záporožské elektrárně. Ta se na začátku března stala centrem bojů. Areál byl poškozen vypálenými střelami.

Reklama

Výběr článků

Načítám