Hlavní obsah

Nízko nad jadernými elektrárnami na Ukrajině proletěla raketa, prověřuje MAAE

– Kyjev

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) prověřuje informace, že nad ukrajinskými jadernými elektrárnami létají rakety. Jedna byla zaznamenána 16. dubna nad Jihoukrajinskou elektrárnou. Nízký průlet údajně zaznamenala kamera.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna na snímku z tohoto týdne.

Článek

"Pokud by taková raketa zbloudila, mohlo by to mít vážný dopad na integritu zařízení, potenciálně by to mohlo vést k jaderné havárii," sdělil šéf MAAE Rafael Grossi.

Ukrajinská společnost Enerhoatom v úterý také informovala o tom, že raketa letěla nízko i nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský podle AP řekl, že rakety v úterý dokonce proletěly nad třemi jadernými elektrárnami v zemi. Kromě Záporožské a Jihoukrajinské ještě nad Chmelnyckou.

Agentura MAAE neuvedla, kdo střelu vypálil, Ukrajina z toho viní Rusko.

Na Ukrajině je v provozu několik jaderných elektráren. Z celkem 15 bloků, které má země k dispozici, je jich nyní v provozu sedm, ostatní jsou odstavené nebo byly v záloze, uvedla Ukrajinskaja pravda.

Dva bloky jsou nyní v provozu v Ruskem kontrolované Záporožské elektrárně. Ta se na začátku března stala centrem bojů. Areál byl poškozen vypálenými střelami.

Reklama

Výběr článků

Načítám