Hlavní obsah

Nestrachujme se tolik o Putinovu duševní pohodu, vzkazuje Lotyšsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga

Výrok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který vyzval k neponižování Ruska, pobouřil nemalou část evropských státníků. Lotyšský ministr zahraničí Edgards Rinkevičs v úterý na Twitteru vzkázal „demokratickému světu“, aby se tolik nestrachoval o duševní pohodu agresora, protože on to stejně neocení.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkēvičs

Článek

„Demokratický svět musí v první řadě hájit hodnoty a čest, neměli bychom se přehnaně strachovat o duševní pohodu agresorů, ti tuto mimořádnou laskavost stejně neocení,“ napsal v úterý večer Rinkevičs.

Šéf lotyšské diplomacie nikoho explicitně nejmenoval, dá se však předpokládat, že,  stejně jako další, i on reagoval na výrok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Dokud se nestáhnou, nemá smysl vyjednávat, zopakoval Kyjev

Válka na Ukrajině

Ten o víkendu obhajoval svoje časté telefonáty do Moskvy tím, že je potřeba s Vladimirem Putinem udržovat dialog. „Nesmíme Rusko ponižovat, abychom v den, kdy nepřátelství skončí, mohli diplomatickými prostředky postavit únikovou rampu,“ řekl Macron.

Jeho postoj byl opakovaně kritizován některými zeměmi, které ho považují za podkopávání úsilí vyvinout na Putinův autoritářský režim tlak.

Tlačí na nás, přiznal Zelenskyj

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba například napsal, že „výzvy k neponižování Ruska mohou pouze ponížit Francii a všechny ostatní státy, které by po něčem takovém volaly“.

Ukrajina se v posledních týdnech cítí být po čím dál sílícím tlakem západních států, které si přejí, aby přistoupila na mír –⁠ a to nikoli na takový, který by byl pro ni výhodný.

Každý nás tlačí k nějakému výsledku, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

„Každý nás samozřejmě chce dotlačit k nějakému výsledku, který pro nás není žádoucí, protože jej neřeší s námi. Je žádoucí pro určité strany, ty mají asi své vlastní zájmy, a to jak finanční, tak politické. Únava se zvětšuje, každý chce nějakou formu výsledku pro sebe. A my potřebujeme výsledek pro nás,“ přiznal v pondělí prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám