Hlavní obsah

NATO už poslalo na Ukrajinu 17 000 protitankových střel a 2000 stingerů

USA a další členské země NATO dodávají Ukrajině velké množství zbraní. Stanici CNN sdělil vysoký americký představitel, že Ukrajina dostala už 2000 protiletadlových střel stinger a 17 000 protitankových raket.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci s protitankovou střelou NLAW

Článek

Pět set stingerů mají Ukrajinci z Německa, další jsou z USA, odkud jich dorazilo 200 minulé pondělí. Stingery posílají i pobaltské státy.

Nejmenované letiště u ukrajinských hranic, kam se zbraně dodávají, navštívil minulý týden předseda sboru náčelníků štábu Mark Milley. Denně přijímá 17 letů, což je maximum jeho kapacity.

Buď ruské zbraně, anebo sankce, tlačí USA na Indii

Válka na Ukrajině

Dodávky zbraní organizuje americké velitelství pro Evropu EUCOM, které při nich spolupracuje s dalšími evropskými zeměmi. Koordinuje je tak, aby mohly být hned po příletu transportovány dále a nezůstávaly na letišti.

Americký představitel uvedl, že dodávky zbraní se zatím nestaly terči ruských útoků, ale mohlo by se tak stát v budoucnu při dalším ruském postupu.

Od počátku ruského útoku poslalo na Ukrajinu výzbroj a výstroj 14 zemí. Je mezi nimi i ČR.

Ať je živí válka. Zelenskyj chce další sankce proti Rusku

Válka na Ukrajině

Jen týden po schválení největšího balíku americké vojenské pomoci pro Ukrajinu ve výši 350 milionů dolarů jí většina byla doručena. Na Ukrajině už jsou zbraně za 240 milionů dolarů. Jsou mezi nimi i „ty nepotřebnější, jako protitankové střely,“ sdělil stanici CNN nejmenovaný americký představitel.

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že se Ukrajincům s pomocí těchto zbraní daří efektivně brzdit nebo dokonce zastavovat postupující kolony. Už koncem prosince a na začátku ledna prodělali ukrajinští vojáci výcvik v použití těchto zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám