Hlavní obsah

Naštvaný Putin už prý kvůli zpackané invazi vyhodil osm generálů, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Osm předních generálů ruské armády už prý bylo od zahájení invaze na Ukrajinu propuštěno. Uvedl to ukrajinský šéf bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Podle jeho informací je ruský prezident Vladimir Putin rozhořčen z práce své tajné služby FSB, která údajně špatně vyhodnotila schopnost ukrajinských vojáků vzdorovat.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Danilov rovněž uvedl, že Rusko změnilo v průběhu války taktiku.

„Dnes už jasně chápeme, jaké jsou plány nepřítele. Od začátku války je mírně změnili, chtěli vyhrát během dvou až tří dnů a nakráčet na Chreščatyk (hlavní třída v Kyjevě, pozn. red.),“ cituje Danilova server Ukrajinska Pravda.

Ruská invaze dosud způsobila škody za více než dva biliony, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Danilov dále uvedl, že Rusko se chová „zoufale“. „Změnili vedení. Nechali odvolat z funkcí osm generálů, protože nesplnili úkol,“ řekl s odkazem na informace ukrajinských tajných služeb Danilov.

Jeho tvrzení nelze nezávisle ověřit, ruská strana jej pochopitelně nepotvrdila.

FSB prý neodhadla situaci

Ruský prezident Putin je údajně velmi nespokojen s vedením FSB, které mu ve svých zprávách tvrdilo, že se Ukrajinci podvolí rychle, a rovněž značně podhodnotilo schopnost ukrajinské armády.

Rusko vrací úder: Západu přestane vyvážet své výrobky

Válka na Ukrajině

Britský deník The Times ve svém článku cituje bezpečnostního experta a bývalého pracovníka britských tajných služeb Philipa Ingrama, který uvedl, že ho vůbec nepřekvapuje, že Putin svádí zpackanou operaci na Ukrajině na zpravodajské služby.

Problém je v tom, že pro vrchní představitele je příliš riskantní říkat Putinovi to, co nechce slyšet, a tak si informace upravují.
Ruský novinář Andrej Soldatov

„Viní je z toho, že mu dávaly rady, na základě kterých se špatně rozhodl,“ myslí si Ingram. Mít reálnější informace o nepříteli, neztratilo by Rusko podle něj tolik vojáků během tak krátké doby.

Britská ministryně: Použitím chemických zbraní na Ukrajině by Putin udělal další vážnou chybu

Válka na Ukrajině

Spolehlivé údaje o ztrátách nejsou dostupné, ale Ukrajina je toho názoru, že Rusko za 14 dní od začátku invaze ztratilo asi 12 tisíc vojáků. Evropští zpravodajci jsou skeptičtější a hovoří o asi šesti až devíti tisících.

Ruský novinář Andrej Soldatov, který práci ruských zpravodajců dlouhodobě sleduje, si myslí, že problém tkví v tom, že FSB nabírá agenty primárně z řad příbuzných bývalých FSB agentů nezávisle na tom, zda mají pro práci předpoklady.

Schröder vyrazil za Putinem do Moskvy, ani Scholz o tom nevěděl

Válka na Ukrajině

Zpravodajské služby západních států naopak rekrutují primárně studenty z elitních univerzit.

Druhé vysvětlení může být podle Soldatova takové, že FSB sesbírala pravdivé informace a vypracovala realistický scénář invaze, ale bála se ho Putinovi ukázat.

„Problém je v tom, že pro vrchní představitele je příliš riskantní říkat Putinovi to, co nechce slyšet, a tak si informace upravují,“ soudí Soldatov. Zpravodajské informace podle něj nefalšují přímo analytici, ale spíše až plukovníci nebo generálové.

Reklama

Výběr článků

Načítám