Hlavní obsah

Na Ukrajinu jsme poslali i záklaďáky, přiznal ruský vojenský prokurátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Asi 600 odvedenců k povinné vojenské službě ze Západního vojenského okruhu - jednoho ze čtyř vojenských okruhů Ruska - bylo zapojeno do speciální vojenské operace na Ukrajině, prohlásil v úterý podle agentury TASS před ruskými senátory vojenský prokurátor Artur Jegijev. Všichni podle něj ale „byli v nejkratší době odesláni zpět do Ruska“. Za tyto přehmaty bylo podle prokurátora potrestáno 12 důstojníků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják střeží okolí pomníku Alej Slávy, který připomíná osvobození Chersonského regionu od nacismu.

Článek

Speciální vojenskou operací nazývají ruské úřady válku na Ukrajině, kterou Rusko na rozkaz prezidenta Vladimira Putina rozpoutalo před 104. dny.

Putin na počátku března tvrdil, že na Ukrajině bojují jen profesionální vojáci, brzy se však ukázalo, že i odvedenci upadli do ukrajinského zajetí, anebo přišli v bojích o život. Kreml poté slíbil, že tyto případy nechá vyšetřit.

Běloruská armáda začala nacvičovat přechod do válečných podmínek

Evropa

V ruské armádě kromě vojáků z povolání a odvedenců slouží také vojáci, kteří s armádou uzavřeli profesionální kontrakt. Právě ti jsou do bojů nejčastěji nasazováni. Někteří odvedenci si stěžovali, že je jejich velitelé nejprve přiměli či přímo donutili podepsat kontrakt, a vzápětí se ocitli na Ukrajině.

Senátorka ze sibiřské autonomní Tuvské republiky Ljudmila Narusovová ještě v březnu uvedla, že na Ukrajině přišlo o život přinejmenším 96 odvedenců. "Z roty o síle 100 mužů zůstali naživu jen čtyři," tvrdila v parlamentní rozpravě o zákonu, který hrozí až 15 lety vězení za "lživé informace" o ruských ozbrojených silách. Její žádost o vysvětlení nechalo ruské ministerstvo obrany bez odpovědi.

Vytlačili jsme ruskou flotilu 100 km od ukrajinského pobřeží, tvrdí Kyjev

Evropa

Ruské ministerstvo obrany o ztrátách v bojích na Ukrajině informovalo pouze dvakrát, a to 2. a 25. března, kdy přiznalo 498, respektive 1351 zabitých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám