Hlavní obsah

Moskva odhalila ukrajinskou provokaci v chemičce. Má to chybku. Továrna neexistuje

– Moskva

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ve středu uvedl, že ukrajinská rozvědka SBU připravuje provokaci v chemickém závodě Pervomajskyj u Charkova. Ten už je přitom několik let uzavřen a budovy jsou dávno zbourány. Na bizarní obvinění upozornil ruský server Insider.

Foto: Insider/Yandex

Satelitní snímky někdejší chemičky

Článek

„Podle potvrzených informací připravují ukrajinské speciální služby velkou provokaci s použitím otravných látek ve městě Pervomajskyj v Charkovské oblasti,“ říká Konašenkov na videu publikovaném na sociální síti Telegram.

„Příslušníci Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zaminovali na území výrobního sdružení Chimprom sklad se 120 tunami chlóru. Tento sklad má být vyhozen do povětří, aby byly ruské ozbrojené síly obviněny z údajného způsobení chemické katastrofy, která měla za následek smrt místních obyvatel,“ pokračoval.

Kde přesně by se měl sklad chlóru nacházet, mluvčí ruského ministerstva neodtajnil.

Rakety, které zabíjely na nádraží, nepoužíváme, tvrdí Rusko. Není to pravda

Evropa

Server Insider upozorňuje, že navzdory tomu, že je závod Chimprom například na Google mapách stále označený a vedou k němu na mapě železniční koleje, ve skutečnosti byl před 10 lety uzavřen.

Budovy dílen jsou zbourány, železniční tratě demontovány. Na internetu jsou dohledatelné záběry z roku 2013 zachycující výbuch jedné z budov.

Jak je vidět na satelitních snímcích, na území tehdejší chemičky nestojí téměř nic.

Moskva obviňuje Ukrajinu z plánování provokací pravidelně. Naposledy v sobotu ráno oznámilo ministerstvo obrany, že SBU plánuje natočit „inscenované video, na kterém mají ruští vojáci, kteří přijedou do Irpině, zabíjet  svědky válečných zločinů Ruska“, informuje státní agentura TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám