Hlavní obsah

Matovič navrhne zdanění ruské ropy zpracovávané na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský ministr financí Igor Matovič navrhne vládě zvláštní zdanění ruské ropy, která se zpracovává na Slovensku. Matovič v úterý novinářům řekl, že stát by z nové daně mohl získat kolem 290 milionů eur (7,2 miliardy korun) ročně. Po schválení předlohy vládou by měl materiál ve zrychleném režimu posoudit parlament.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský ministr financí Igor Matovič

Článek

Ruskou ropu na Slovensku využívá rafinerie Slovnaft z maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL. Někteří analytici dříve tvrdili, že skupina MOL těží z toho, že ruská ropa se v souvislosti s návrhy na zavedení embarga na její dovoz do EU prodává se slevou.

Podle Matoviče by zmíněná daň neměla vyústit ve zvyšování maloobchodních cen pohonných hmot na Slovensku, kde nejvíce čerpacích stanic provozuje Slovnaft. Průměrná cena litru benzinu Natural 95 v zemi na začátku tohoto měsíce vystoupala na nové maximum 1,776 eura (43,90 koruny).

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík dříve podpořil zákaz dovozu ruské ropy do EU, žádal ale tříleté přechodné období. EU se dosud na embargu pro dovoz ruské ropy neshodla, a to kvůli odmítavému postoji Maďarska.

Šestý balík sankcí proti Rusku stále není. Brání mu Maďarsko

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám