Hlavní obsah

Maksym vytipoval ponton u brodu. Nemýlil se

Aktualizováno

Katastrofou pro ruskou armádu skončil pokus o položení pontonových mostů přes řeku Severní Doněc u obce Bilohorivka v Luhanské oblasti, oznámil ukrajinský generální štáb. Zveřejnil i letecké snímky, na nichž jsou v řece a jejím okolí patrné desítky tanků a dalších kusů vojenské techniky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mostyVideo: Reuters

 
Článek

Od začátku invaze na konci února by mohlo jít o největší ruské ztráty během bitvy, napsal britský list The Daily Telegraph. Zprávy o ruských ztrátách na životech je nemožné ověřit, podle některých tvrzení mohla na místě zahynout až tisícovka příslušníků okupačních sil.

Špatná strategie šokuje i ruské armádní komentátory, píší analytici

Válka na Ukrajině

Na Twitteru se mezitím svým přičiněním o výsledek bitvy pochlubil ukrajinský voják jménem Maksym. Popsal, že ho 6. května vyslali na průzkum k řece, kde úspěšně vytipoval místo, kde se o dva dny později Rusové pokusili postavit pontonový most. Viditelnost byla podle něj špatná.

„Rusové zapalovali pole a lesy a házeli spousty kouřových granátů. Navíc se stále nezvedla mlha,“ popsal Maksym.

Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman, Reuters

Letecké snímky zbytků provizorního mostu

Ukrajinské těžké dělostřelectvo podle něj začalo rozestavěný most ostřelovat až po delší době. Palba zničila ruské tanky T-72 a T-80 a dvě desítky obrněných pásových vozidel, mostní zařízení a remorkér. „V životě jsem neviděl tak těžký boj,“ vylíčil Maksym.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

Stále staví pontony na stejném místě

Když ruské jednotky uvázly na špatné straně řeky, ženisté se pokusili postavit druhý ponton, aby je zachránili. I ten byl ale vyhozen do povětří – záběry z dronu ukazují dvě plošiny zaklíněné na břehu řeky na ruské straně, které nikam nevedou.

Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman, Reuters

Pokus o překročení řeky Severní Doněc se ruským vojákům nezdařil.

Rusko se snaží dobýt východoukrajinská města, uvádí Kyjev

Evropa

Intenzivní snahy Rusů o průlom v této lokalitě pokračují, ukrajinské síly v pátek ohlásily zničení už pátého pontonového mostu.

„Jsou to opravdoví idioti, protože se snaží stavět pontonové mosty stále na těch samých místech,“ citoval web Focus.ua Serhije Hajdaje, gubernátora Luhanské oblasti.

Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman, Reuters

Kouř stoupá nad troskami provizorního mostu přes Severní Doněc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám