Hlavní obsah

Lavrov vysvětlil, co si Rusko představuje pod pojmem denacifikace Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Denacifikace Ukrajiny znamená zrušení všech zákonů, které diskriminují rusky mluvící obyvatelstvo. V rozhovoru pro televizi RT to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: Stringer, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci po jednání v Turecku

Článek

Denacifikace a demilitarizace Ukrajiny jsou dva hlavní cíle, kvůli kterým Rusko zaútočilo na svého západního souseda.

„To si vyžádá nejen zrušení zákonů podporujících nacistickou ideologii a praktiky, ale také zrušení jakékoli legislativy, která diskriminuje rusky mluvící obyvatelstvo a jeho práva,“ řekl Lavrov.

Lavrov nepřímo označil Němce za přátele

Válka na Ukrajině

Ministr zahraničí poznamenal, že ukrajinští politici vyhnání etnických Rusů ze své země obhajují. Jako příklad uvedl Oleha Tjahnyboka, což je ukrajinský politik a předseda nacionalistické a krajně pravicové politické strany Všeukrajinské sdružení „Svoboda“, který v minulosti mluvil o potřebě derusifikace na Ukrajině.

Lavrov se ale odkázal také na slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten loni v srpnu apeloval na obyvatele Donbasu, aby si zodpověděli otázku, zda jsou Ukrajinci, nebo Rusové.

Neprobíhá to dobře. Rusko přiznalo problémy v jednání s Ukrajinou

Evropa

Zelenskyj tehdy hovořil o tom, že Donbas nikdy nebude ruským územím, ať už jeho okupace bude trvat jakkoli dlouho. Obyvatelům, kteří se cítí být Rusy, vzkazoval, že pokud se tak identifikují, pak by byla chyba zůstávat v Donbasu.

„Bez Ukrajiny by na tomto území nebyla žádná civilizace. Ukrajina se bude rozvíjet. Část Donbasu je ale okupována, a tudíž se rozvíjet nemůže, takže tam lidé nikdy nebudou šťastní. Takže pokud milujete Rusko a žijete na Ukrajině, měli byste si pro lepší budoucnost svých dětí najít bydlení v Rusku,“ říkal tehdy Zelenskyj v rozhovoru pro Dom TV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám