Hlavní obsah

Každý nás tlačí k nějakému výsledku, řekl Zelenskyj

Kyjev

Ukrajinská strana nejedná se západními partnery o „mírovém plánu“ s Ruskem. Na setkání s novináři to v pondělí uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že se Ukrajinu „každý snaží dotlačit k nějakému výsledku“, ale ne takovému, který bude pro ni samotnou výhodný.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident navštívil pozice vojáků v Soledaru v Doněcké oblasti.

Článek

Ukrajinský prezident odpovídal na otázku novináře agentury RBS-Ukrajina, zdali se západními partnery jedná o nějakém mírovém plánu.

„Každý nás samozřejmě chce dotlačit k nějakému výsledku, který pro nás není žádoucí, protože jej neřeší s námi. Je žádoucí pro určité strany, ty mají asi své vlastní zájmy, a to jak finanční, tak politické. Únava se zvětšuje, každý chce nějakou formu výsledku pro sebe. A my potřebujeme výsledek pro nás,“ poznamenal Zelenskyj.

Rusům se stále nepovedlo dobýt Severodoněck ani klíčovou silnici

Evropa

Ve svém vyjádření nikoho konkrétně nejmenuje, podle ukrajinských médiích nicméně zřejmě reagoval na páteční zprávu americké televize CNN, která s odkazem na své zdroje informovala, že představitelé USA, EU a Británie spolu pravidelně konzultují možné způsoby, jak válku na Ukrajině ukončit mírovou cestou.

„Ukrajina se těchto jednání přímo neúčastní, přestože se USA zavázaly, že ‚nic o Ukrajině bez Ukrajiny‘. Američtí a ukrajinští představitelé uvedli, že USA na Ukrajinu netlačí, aby se zavázala k určitému plánu, ani na ni přímo netlačí, aby si s Rusy sedla,“ napsala v pátek CNN.

Zelenského aktuálního vyjádření ale naznačuje, že určitý tlak přeci jen Kyjev pociťuje. Už dříve odmítl italský návrh, který počítal s příměřím za cenu podstoupení Krymu a Donbasu Rusku.

Rusko a Turecko se bez Ukrajiny dohodly na vývozu jejího obilí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám